Заседала Скупштина Савеза Срба у Аустрији

У Салцбургу је одржана редовна генерална изборна скупштина Савеза Срба у Аустрији. Досадашњи председник савеза, Зоран Алексић, реизабран је на ту функцију.

Овог фебруара у Салцбургу редовна Генерална изборна скупштина Савеза Срба у Аустрији окупила је 37 представника из свих 9 аустријских покрајина.

Седници су присуствовали и генерални конзул Републике Србије у Салцбургу Владимир Новаковић и заменица конзула Оливера Старчевић.

Међу активностима у претходном периоду дотадашњи председник Савеза, Зоран Алексић истакао је успешно представљање Савеза на "Пословној конференцији - Србија и дијаспора" одржаној децембра прошле године у Београду.

Такође, Савез је помогао формирање две покрајинске заједнице, у Штајерској и Салцбургу, и иницирао повратак Заједнице српских клубова Корушке у Савез.

Истакнута је и намера клубова са територије Беча који су били самостални чланови Савеза да поново буду део Заједнице.

Председник Савеза Зоран Алексић и, у име Заједнице српских клубова у Бечу, Борислав Капетановић, нагласили су потребу да се у одређеном временском року припреми квалитетна промена и осавремењивање статута, увођење јасног правилника и начина остваривања партнерства у свим областима статутарног деловања.

Ове промене статута омогућиле би довођење у ефективне правне оквире недавно окончану реформу хијерархијских односа. Тај чин би Савезу дао легитимитет и утицај који се, како у Савезу тако и ван њега, прижељкује.

Потврда доброг рада у претходном мандату дошла је у облику јасне подршке делегата Зорану Алексићу да остане на месту председника Савеза. Нови потпредседник Савеза постао је Бобан Ђурић, досадашњи секретар и актуелни председник Заједнице српских клубова у Форарлбергу.

Већина делегата се гласањем изјаснила да статутом предвиђен облик бирања представника мора да остане на снази, те да се новоизабрано председништво мора обавезати да у сарадњи са представницима/председницима покрајина, у предвиђеном року, припреми предлоге који би били ратификовани на наредној генералној скупштини и по тим основама би били бирани нови механизми управе и референти предвиђених ресора.

У обраћању по конституисању новог председништва, председник Зоран Алексић је рекао:

"У сарадњи са матицом на једном ширем нивоу, као и са многобројним аустријским институцијама, треба тежити да у обостраном интересу искористимо несумњиву снагу у односу на бројност чланства нашег Савеза, односно уопштено наших људи у Аустрији. Наглашавам и снагу мреже коју заједнички чинимо са друштвима и партнерима са којима смо и досада имали искрену, а у будућности искључиво конкретним договором дефинисану, сарадњу" рекао је Алексић и додао:

"Тиме ћемо избећи и некоординисано залагање више струја и структура за исте циљеве, спречити својатање и непотребну персонификацију општих циљева у интересу људи нашег порекла, као и саме матичне државе. Посебно истичем интересе у земљи у којој живимо, поготову наспрам структура које су нашој концентрисаној артикулацији наклоњене."

На скупштини је прихваћен захтев за пријем недавно устројене Заједнице српских клубова у Салцбургу, и тиме је Савез постао богатији за два друштва - „Хармоника" из Цел ам Зеа и „Требава" из Салфелдена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи