Дунав као инспирација

Уметничка група "Арте" из Београда, удружење уметника које делује регионално, покренула је књижевно-уметничку манифестацију "Инспирација Дунав" у оквиру које ће ствараоци путовати, радити и наступати на пет дестинација: Беч, Братислава, Будимпешта, Дунавска клисура у Румунији и Ђердап.

Прво путовање у оквиру трајне уметничке манифестације Инспирација Дунав одржаће се у Будимпешти од 21. до 23. фебруара, најавио је главни и одговорни уредник Арте књижевник Миодраг Јакшић.

"Да ова манифестација започне на прави начин и са правог места Будимпешта је прави избор, Будимпешта увек има шта да понуди, од вожње прелепим Дунавом испод импресивних мостова, до разгледања старих, очуваних зграда и великих архитектонских достигнућа из давних периода, музеја, тргова, додира ужурбаног живота Ваци улице, двораца, цркава и Цитаделе, до ванвремене инспирације у стварању уметничких дела", рекао је Јакшић.

На првом путовању ове књижевно уметничке манифестације учествоваће писци: Дамир Трогрлић-Wас из Хрватске, Милан Ђурић, Радивој Галић, Драган Јаковљевић и Грга Олах из Мађарске, Тања Стоилковић и Сара Ђорђијоска из Македоније, Иванка Радмановић из САД.

Из Србије ће учествовати Александра Михајловић, Миљана Игњатовић Кнежевић, Ирена Милетић, Добрила Ристић, Горана Аћимовић, Миљан Кнежевић , Гордана Влајић, Иванка Бајц, Љиљана Арсеновић, Небојша Пантелић, Тања Алексић, Јован Бајц, Владимир Благојевић и Јакшић.

У програму ће наступити и сликар и гитариста Горан Радовановић и уметнички фотограф Зоран Болдорац, који ће изложити своје радове.

Према Јакшићевим речима, Дунав је од давнина инспирација писаца, сликара, музичара, повезује државе, народе, културе, спаја и инспирише а уметност и путовања иду заједно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи