Буди филантроп, остави траг за собом

Професор доктор Миодраг Радуловачки већ деценијама живи у Чикагу, али одувек је имао жељу да помаже родне Сремске Карловце. Недавно је помогао реновирање тамошњег Еколошког центра.

Професор Универзитета Илиној, доктор Миодраг Радуловачки, се поноси новом самоодрживом зградом Еколошког центра у Сремским Карловцима. Он је финансијски помогао градњу тог објекта, баш као и обнову градског симбола у Карловцима, фонтану Четири лава и споменик Бранку Радичевићу у Стражилову.

Живи у Чикагу, окружен сликама и успоменама из родних Карловаца. Несебично помаже многе пројекте везане за Србију и свој родни град.

На питање колико је до сада донирао новца, професор каже да то човек никад не рачуна...

„Али, када су ме питали, погледао сам банкарске рачуне и видео да je то укупно 343000 долара. То можда изгледа много, али видите - живим у Чикагу, немам стан са погледом на Мичиген, немам кућу на Флориди и не осећам потребу за тим, и ја осећам потребу за овим што чиним. Човек не треба никад да каже да не може нешто да уради, већ - да не може да уради сам", каже професор.

Професор Радуловачки у својој 81. години ради важна истраживања на Универзитету Илиноја. Његов пројекат трагања за леком престанка дисања у сну, сада финансира амерички Национални институт за здравље. Током 90-тих година организовао је студијске посете преко 300 студената београдског и новосадског универзитета. Редовно путује у Србију и већ се спрема за нови прелазак преко океана.

„Људи воле да оставе траг за собом. За Америку овај новац не представља много. Зато постављам питање нашој дијаспори и свим филантропима - где можете за тако мало пара да добијете тако велико признање", каже професор Радуловачки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи