Разговори о "Теслаграду"

Представници "Српског Института" у Вашингтону и "Института Бабсон глобал" из Бостона, разговараће са Владом Србије о могућностима за стварање "Теслаграда", специјалне економске зоне која би привукла инвеститоре.

Представници Српског Института у Вашингтону и Института Бабсон глобала из Бостона, разговараће 19. фебрауара са Владом Србије о могућностима за стварање Теслаграда, специјалне економске зоне која је неопходна да би се привукли инвеститори и убрзао економски развој Србије, рекла је председница тог Института Данијела Сремац, иначе рођена Београђанка која у САД живи од девете године.

"Ми смо ту да бисмо добили сагласност - писмо подршке од владе како бисмо могли да почнемо да тражимо инвеститоре. Сматрамо да би то била веома успешна зона", изјавила је Сремац.

Како је објаснила, Теслаград би требало да представља нову економску зону, која би била изграђена ван Београда, на површини од 10 до 20 квадратних километара.

"Наш циљ је да помогнемо поправљању имиџа Србије, побољшању односа са Америком, али највише у економском смеру. Ти циљеви су се сложили са циљевима Babson globalа, америчког института који широм света тражи земље које су потенцијално добре да са направе такве зоне које омогућавају сасвим други регулаторни оквир који инвеститори траже да би дошли да инвестирају", изјавила је Сремац.

Према њеним речима, инвеститори "не траже да им се плати нити да им се смање тарифе", али траже да регулаторни оквир буде сасвим отворен и такав да би они могли да напредују.

"Инвеститори широм света имају велики капитал, али не знају где да инвестирају. Србија би са зоном Теслаград била прва на Балкану која би могла да направи нешто као Хонгконг, Дубаи, где би привредници и инвеститори, домаћи и страни, имали гаранцију да ће њихова идеја бити профитабина и успешна. То је суштина идеје", подвукла је она.

Сремац није могла да прецизира колико би коштала изградња Теслаграда, али је истакла да би профит годишње износио 10 -12 милијарди долара, у чему би удео имала и српска влада.

"Србија има велику предност што још није у ЕУ, јер је сада много лакше применити ову зону у Србији, али би већ по уласку у ЕУ та зона била прихваћена као што је Лондон прихваћен и по својим законима се разликује од закона ЕУ. Поред тога, предност Србије је што има и школоване раднике", казала је Сремац.

Сремац је навела да би зона понела име по једном од наших најславнијих научника јер је, како је рекла, "Тесла био човек иновација".

"Теслаград би на неки начин дозволио нашим људима, пре свега младима који имају фантастичне идеје, да их реализују унутар Србије и да не морају да одлазе у иностранство".

"Мој лични сан је да се и људи из дијаспоре врате у Србију, раде у Србији и помогну Србији да се економски развија", нагласила је Сремац.

Бабсон глобал је, како се наводи на њиховој wеб презентацији, организација у оквиру Бабсон колеџа у Бостону, која спроводи пројекат Enterprise cities - пројекат успостављања слободних трговинских зона, сличних Хонгконгу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи