Кошутић: Наш циљ је ЕУ

Генерални конзул Србије у Диселдорфу Небојша Кошутић је на пријему поводом Дана државности подсетио на српску историју и уставно-правну традицију, говорио о актуелној ситуацији и важности односа са Немачком и посебно истакао планове Србије, везане, пре свега, за пуноправно чланство у ЕУ.

"Србија је стара европска држава чији је народ поднео огромне жртве у оба светска рата.... оба пута се борио за своју слободу и независност, за шта је платио високу цену....Србија зато зна да цени слободу и мир и настоји да се приближи највећем европском послератном мировном пројекту, ЕУ - и што пре постане њен пуноправни члан", рекао је Кошутић.

Указујући да је 15. фебруара 1835. године усвојен први Устав модерне српске државе, Кошутић је рекао да је Србија свесна значаја поштовања Устава као највишег правног акта једне земље и да се у том смислу и понаша - инсистирајући на поштовању како сопственог, тако и територијалног интегритета и суверенитета свих других држава.

"Србија се већ дуги низ година суочава са питањем статуса своје јужне покрајине Косова и Метохије, колевке српске духовности и културе, али и места где су историјски били присутни и други народи, међу којима и Албанци", рекао је Кошутић и, указујући на дијалог Београда и Приштине уз подршку ЕУ, оценио да је тај труд донео и резулате.

Говорећи о значају политичких и укупних односа са Немачком, Кошутић је навео да је та земља, традиционално највећи српски трговински партнер и један од највећих инвеститора у српску привреду.

Највећи број инвестиција долази из Северне Рајне Вестфалије, навео је конзул и додао да су искуства немачких инвеститора са Србијом, углавном, позитивна.

Он је поменуо "Метро", "Хенкел" и "Фалке" - концерне из СРВ који сарађују са Србијом, али и бројне уметнике и сарадњу Београда и Диселдорфа и Новог Сада и Дортмунда.

"У години која је пред нама желели бисмо да интензивирамо односе између Србије и СРВ....", истакао је он и додао у тој покрајини живи највећи број грађана Србије, који представљају и најзначајнији мост сарадње Србије са Немачком.

На пријему су присуствовали представници дипломатског кора, владе Северне Рајне Вестфалије, Српске правослане цркве, привредног и културног живота покрајине, као и представници дијаспоре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи