Поетска ризница Славомира Гвозденовића

Славомир Гвозденовић је водећи песник међу румунским Србима, песник чије је дело познато и цењено и у самој матици, изјавио је академик Љубомир Симовић поводом обележавања 60 година живота и 45 година Гвозденовићевог богатог књижевног стваралачког рада.

Говорећи у свечаној сали Храма Светог Саве у Београду, у присуству великог броја угледних гостију из области књижевности и културе, међу којима је било и српских представника из Румуније, Симовић је подсетио да је Гвозденовић до сада објавио тридесетак песничких књига, а у сарадњи са другим ауторима или сам, приредио драгоцене зборнике У плавом кругу звезда и Откривање Срба, у којима је представио књижевно стваралаштво Срба који живе у Румунији.

Представљајући Гвозденовићево песништво и указујући на „живу везу коју Гвозденовић одржава са књижевном традицијом матице земље", академик Симовић истиче да се Гвозденовић у својим песмама обраћа Београду, пише о Београдском сајму књига, седи у Народној библиотеци Србије, склапа песму од наслова из српских новина, цитира Бранка Радичевића, Лазу Костића, Црњанског и друге.

„А можда је најдирљивији тренутак овог дела Гвозденовићеве поезије онај у коме се он Србији обраћа Доситејевим речима и каже, као да је моли и буди Востани царице!", закључује Симовић.

Истичући да му је част и задовољство да овом приликом представља не само великог песника већ и свог пријатеља, песник и уредник у Службеном гласнику Никола Вујичић је рекао да је Гвозденовић једна врло необична и занимљива личност.

Вујичић је у изјави за Програм за дијаспору РТС-а рекао да Гвозденовић није само песник, професор, антологичар, политичар, преводилац, већ и човек који је једини од свих наших песника из дијаспоре одувек писао само на српском.

„Гвозденовић је човек који је увек у покрету, има сијасет идеја и има ту позитивну и стваралачку енергију која је и сада видљива премда има ето, толико година и које су, у ствари, можда и најздравије године", рекао је Вујичић.

Изражавајући задовољство и захвалност што му је приређен овако леп књижевни портрет у Свечаној сали Храма, Гвозденовић је скромно поручио да ово није признање за само једнога човека, појединца, већ је то признање за целу нашу српску заједницу у Румунији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи