У част божанског нектара

Једна од ретких исељеничких организација, ако не и једина те врсте, вински ред витезова "Светог Трифуна" обележила је дан свог свеца-заштитника и прогласила нове шампионе у прављењу вина.

Традиционални годишњи витешки вински вишебој први пут је одржан у новом Српском центру, првом у историји канадске престонице. Центар је саграђен прилозима досељеника-парохијана српске цркве "Свети Стефан", а 500.000 долара бесповратно је обезбедила провинција Онтарио.

Око 150 посетилаца дегустирало је и оценило 38 црних вина од којих су три награђена, а истакнут је квалитет још 13 вина.

Најбоље црно вино 2014. је "Лички међед" из винарије "Медена Маја", власника Жељка Зеца, добитника две златне медаље за најбоље вино и за најбоље младо вино, као и прелазног пехара.

Сребрну медаљу заслужило је вино "Крчмарица" из Шљокића винарије које су направили Александар Мићић и Крсте Митрић. Из исте винарије је и вино "Мињу" за које ја Бобан Петровић, витез-приправник награђен бронзаном медаљом.

Осим Петровића проглашена су још четворица нових винских витезова-приправника.

Обраћајући се присутнима кум винског реда "Светог Трифуна" Никола Костић подсетио је да је тај вински ред, једини српски у Северној Америци, а можда и једини у дијаспори, основан у Отави пре пет година у циљу "поштовања и слављења вина, оплемењавања културе пијења вина и непрестаног унапређења умећа прављења вина".

Он је гостима понудио и јединствен (некомерцијални) производ "Шљокића винарије" спремљен по старом рецепту Костићеве баке Спасеније Цане Костић - бермет "Лалин сонет".

Бермет је ароматизовано вино које се пије као аперитив, али и после јела јер помаже бољем варењу. Царица Марија Терезија веома је ценила бермет из Сремских Карловаца, а неколико сандука бермета пронађено је и на потонулом броду "Титаник".

Назив породичне "Шљокића винарије" није шаљив већ је њен власник Крсте Митрић рођен у БиХ баш у засеоку тог имена. И данас се шума подно водопада у Јајцу зове Шљокића шума иако је продата пре више од једног века.

На отавској винској свечаности понуђена је и књига "Винослов са винопјевом витезова Светог Трифуна" коју су приредили Никола Костић и Драгомир Вукосављевић Вук.

Гости свечаности били су отправница послова амбасаде Србије у Канади Мирјана Шешум-Ћурчић, затим породица Новаковић из Белвила у Онтарију чији је најстарији члан Жика Новаковић био дугогодишњи председник Удружења пчелара Србије, као и Радомир Батуран, оснивач и главни уредник часописа за књижевност, уметност и културу из Торонта "Људи говоре" који од 2008. излази у Торонту, на 300 страна.

Изводећи крајишке и друге песме у програму винског виссебоја учествовала је певачка група "Крила завичаја" (наступала раније у САД и Канади укључујући канадски Музеј цивилизације), њихов члан Боривој Лакић наступио је и као поп-рок кантаутор, а Саша Влајић је уз клавијатуре извео староградске и друге српске песме. Отавска винска свечаност приређена је добровољним радом свих учесника укључујући и чланице "Кола српских сестара", а чист приход намењен је новој цркви, такође првом оригинално пројектованом и зиданом српском црквеном здању у престоници Канаде чија је изградња у току.

Свети Трифун (око 232-250. године), заштитник виноградара и вина, је светац великомученик који се међу Србима слави 14. фебруара. У свету постоји више од 500 винских витешких редова, а у Србији само десетак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи