Неопходан захтев за упис у бирачки списак

Амбасада Србије у Паризу саопштила је да држављани Србије са боравиштем у Француској, најкасније до 22. фебруара могу да поднесу захтев да се у бирачки списак упише податак да ће на изборима гласати у иностранству преко Амбасаде у Паризу или Конзулата Србије у Стразбуру.

Како се наводи у саопштењу, независно од тога што су бирачи на претходним изборима били уписани у Посебну евиденцију бирача у иностранству, ако желе да на изборима 16. марта гласају у иностранству, неопходно је поново, у писаној форми, да поднесу Захтев за упис податка да ће гласати у иностранству.

У саопштењу се грађани позивају да провере да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, што се може урадити електронским путем на сајту Министарства правде и државне управе уношењем податка о јединственом матичном броју грађана.

Грађани који су уписани у бирачки списак, Амбасади Србије у Паризу лично достављају попуњени захтев за упис у Јединствени бирачки списак податка о томе да ће гласати у иностранству.

Податак да ће бирач гласати у иностранству може се уписати у Јединствени бирачки списак само за лице које је већ уписано у тај списак.

У случају да лице које има бирачко право није уписано, за одлучивање по захтеву за упис податка о томе да ће гласати у иностранству, неопходно је поретходно спровести поступак уписа у Јединствени бирачки списак.

Грађани који нису уписани у бирачки списак, Амбасади Србије у Паризу истовремено лично подносе захтев за упис у Јединствени бирачки списак и захтев за упис податка о томе да ће гласати у иностранству.

Преко Амбасаде Србије у Француској бирачи могу поднети захтеве до 22. фебруара и то лично у Амбасади или поштом на адресу "Ambassade de la République de Serbie 5, rue Léonard de Vinci 75116 Paris".

Уз комплетно читко попуњен и својеручно потписан захтев, потребно је доставити и копију идентификационог документа издатог од стране МУП-а Србије, а то могу бити: важећи пасош, лична карта или возачка дозвола издата од стране МУП-а Србије.

Дипломатско-конзуларно представништво коме је поднет Захтев за упис у Јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству, као и Захтев за упис у Јединствени бирачки списак, исти ће по пријему доставити надлежној општинској, односно градској управи по месту пребивалишта бирача или родитеља бирача у земљи.

По доношењу решења да ће бирач гласати према месту боравишта у иностранству и упису тог податка у Јединствени бирачки списак, бирач се уписује у извод из Јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

Према Закону о јединственом бирачком списку, бирач који има боравиште у иностранству уписује се у бирачки списак према последњем пребивалишту пре одласка у иностранство, односно последњем пребивалишту једног од родитеља, с тим што се у бирачки списак уписују и подаци о његовом боравишту у иностранству.

Упис података да ће бирач на предстојећим изборима гласати према месту боравишта у иностранству врши се почев од дана после расписивања избора, а најкасније пет дана пре дана закључења бирачког списка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи