Књижевни сусрет са Светланом Матић у Паризу

Светлана Матић, песникиња и професорка српског језика у Бечу, представила је свој књижевни рад у Српском културном центру у Паризу.

На позив Савеза Срба Француске, а у оквиру одржавања редовне Скупштине свесрпске заједнице, у Српском културном центру у Паризу је 2. фебруара одржана промоција књижевног стваралаштва Светлане Матић из Беча.

Присутне је у име Савеза Срба Француске поздравио почасни председник Милисав Алексић, посланик у Скупштини дијаспоре Владе Републике Србије. Том приликом је истакао да Матићева већ дуги низ година, радећи као професор матерњег језика у аустријским основним школама, доприноси очувању српског језика и истакао њено активно учешће у СПКД Просвјета у Бечу.

Даница Додић, песникиња и представница Литерарне секције при Париском песничком кругу је присутне упознала са биографијом и досадашњим радом, као и високим признањима које је Светлана Матић добијала како у матици, тако и од аустријских школских власти које су, како је рекла, препознале њен допринос интеграцији наше деце у аустријски школски систем и очувању матерњег језика, као и развоју вишејезичности.

Драгана Пајовић, секретар Савеза Срба Француске је прочитала неколико песама из из књиге Игра, а говорила је и о књизи Дечји бисери.

Светлана Матић је ауторка буквара Наш језик и приручника Наставни листови за наставу на матерњем језику намењеним деци која у дијаспори уче српски језик.

Александра Матић, илустратор књиге Игра је рецитовала песме своје мајке.

"За разлику од Беча, у Паризу постоје Српски културни центар и допунске српске школе, што је задивљујуће. Очување српског језика, културе и националног идентитета, стратешки је важно питање за земљу Србију, а промоција мог досадашњег књижевног дела у Српском културном центру у Паризу је један од доприноса у том правцу", истакла је Светлана Матић.

Промоцији су, између осталих, присуствовали Ромео Милошевић, председник Савеза Срба Француске, Стана Билбија, председник Свесрпске заједнице, Данијела Стаменов и Светлана Лакићевић, професорке српског језика у Српској допунској школи у Паризу, Маја Мартиновић, уредница сајта Срби у Француској и други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи