Трећи BaNeFF

Трећи BaneFF, Balkan New Film Festival одржаће се од 14. до 16. Фебруара у главном граду Шведске, Стокхолму. Гошћа фестивала је редитељка Јелена Бајић-Јочић која ће представити свој филм "Лед".

Balkan New Film Festival је фестивал филма који има за циљ да шведској, односно нордијској публици представи најновија кинематографија балканских земаља. BaNeFF је фестивал такмичарског карактера, а присутан је на шведској сцени од фебруара 2012. године када је први пут успешно одржан.

Ове године састоји се од филмова из Србије, Хрватске, Македоније, БиХ, Грчке, Канаде и Марока.

Мароканским филмом Иза затворених врата, редитеља Мухамеда Ахмед Менсуде, публици ће бити представљен нови концепт фестивала под слоганом SNOW Film Festival - SouthEast-North World филмски фестивал.

Гости BaNeFF-а 2014. су редитељка Јелена Бајић-Јочић која представља свој филм Лед, редитељка грчког филма To dentro kai i kounia (The tree and the swing) Мариа Доуза и редитељ Драшко Ђуровић, прошлогодишњи лауреат специјалне награде фестивала, ове године у својству члана жирија. Они ће учествовати и на BaNeFF панелу 15. фебруара у бископу Зита у Стокхолму.

Жири, који се састоји од студената Шведске филмске академије, 16. фебруара доделиће награде за највећи женски допринос у приказаним филмовима, награду публике као и награду жирија за најбољи филм.

"BaNeFF наставља да живи са својим познатим принципима - с филмовима о Балкану или са Балкана који нису имали већи публицитет у земљама севера, да дајемо предност женама и да се бавимо само кретивним филмовима. Али, нисмо ограничени географским простором турбулентног Балкана већ се ширимо и на друге просторе.

Ове године ћемо имати занимљиве госте - редитељку из Србије Јелену Бајић Јочић, редитељку из Грчке, и по први пут госте у жирију- прошлогодишње победнике. Фестивал ће отворити позната шведска глумица Лена Ендре.

Фестивал добија све више простора овде на северу, окупља све већи број љубитеља филма и то нас радује. Није лако организовати филмове из различитих филмских центара, а ни биоскопе у којима ће се приказивати, а ове године BaNeFF први пут иде у Норвешку. Толеранција међу земљама Балкана је најблажа реч која нас спаја, а љубав према филму чини да све тече без задршке", каже за Програм за дијаспору РТС глумица Јелена Мила, оснивач и директор фестивала.

Свечано отварање фестивала одржаће се 13. фебруара у ресторану Sitting Bull у Стоккхолму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи