Награда "Поет" за "Амарант"

Издавачка кућа "Арте" из Београда доделила је песничку награду "Поет" за 2013. годину Иванки Радмановић из Њујорка за збирку поезије "Амарант - или о вечној љубави". Награду је добила и композиторка Леонтина Вукомановић.

У конкуренцији за најбољу песничку књигу објављену прошле године биле су 23 збирке аутора из Србије и дијаспоре, саопштио је директор и главни и одговорни уредник "Арте" Миодраг Јакшић.

Дизајнерка Иванка Вања Радмановић из Њујорка награђена је за своју прву самосталну збирку поезије, под насловом "Амарант - или о вечној љубави" (издање Арте).

Награду "Поет" добила је и композиторка Леонтина Вукомановић за збирку поезије "Није тачно све што лепо звучи" (Арте, Вулкан).

Одлуку су једногласно донели председник жирија Јакшић и чланови Гордана Влајић и Спасоје Ж. Миловановић.

Иванка Вања Радмановић је дипломирала је на Институту моде и технологије, на одсеку модног дизајна, у Њујорку (САД), где већ годинама живи и ради као директор дизајна. Срцем припада својој родној земљи Србији, а душом Панчеву, граду у коме је одрасла и који је и данас њен прави дом и инспирација. Поезијом се бави још од гимназијских дана. У том периоду је више година објављивала песме у Зборнику поезије и кратке прозе младих „Рукописи". Уметност, поезија, музика, менторство младих талената, филантропија, екологија и побољшање света у коме живимо, само су део Иванкиних осталих интересовања. Књигу "Амарант - или о вечној љубави" је фотографијама оплеменила њена ћерка Нађа Радмановић.

У најужем избору за награду, која се додељује од 2007. године, биле су и књиге "Међуречје" Маријане Пилиповић, "Чубрина 3а" Бориса Пинговића и "Машо ме тога таре" Љиљане Црнић из Београда, "Боја слободе" Сање Качар из Мелбурна, "Више ми није стало" Тање Милојевић из Крушевца и "Запаљени пејзажи" Милоша Сакића из Смедеревске Паланке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи