На путу светосавља

Ученици допунске наставе на српском језику у Цириху, северној Италији, али и другим местима широм света обележили су Савиндан као и сви ђаци у школама у Србији, културно - уметничким програмима посвећеним утемељивачу српске цркве, државе и школства Светом Сави.

Великог српског светитеља, Светог Саву, ученици допунске наставе на српском језику у Цириху обележили су у сарадњи са црквом Успенија Пресвете Богородице, децом која пођају часове веронауке и Дечјим црквеним хором. Прошле недеље у част Светог Саве одржан је низ свечаности и предавања која су још једном потврдила да је светосавље саставни део српске традиције, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Драгана Влаисављевић из Цириха.

Прву од свечаности организовали су наставници Јасна Радојичић, Јелена Тодоровић Лазић и Мишко Јовановић са својим ученицима допунске наставе на српском језику. Одржали су светосавски програм у којем су узели учешће и њихови родитељи.

Главна свечаност одржана је у цркви Успенија Пресвете Богородице 25. јануара. Ученици допунске наставе на српском језику извели су богат програм, а отац Мирослав Симијоновић је одржао кратку беседу о животу и делу Светог Саве. Прикључила су се деца са веронауке својим рециталом, а црква их је даривала пакетићима и књигама Манастир Високи Дечани и Историја Косова и Метохије.

У склопу прославе Савиндана организован је и литерарни конкурс на тему Хуманост и љубав светосавске баштине, а најбољи радови су награђени.

Присутнима се обратио конзул Републике Србије у Цириху, Радивоје Радојевић истакавши значај прославе Светог Саве.

Светосавској приредби присуствовали су и вицеконзул Предраг Мандић, потпредседник скупштине дијаспоре Звонко Јовановић, председник ФК Србија Цирих, Слободан Арсенијевић, као и многи други.

Прослава Савиндана закључена је интерактивним предавањем које су 27. јануара организовали наставници Милица Крстић и Мишко Јовановић. Предавање је одржала политиколог Драгана Мандић на тему Владари династије Немањића и њихове задужбине. У духу српских обичаја, преломљен је и славски колач, који су деца на равне части поделила.

Да живимо сви у слози...

И ученици допунске наставе у северној Италији са својим наставницама Оливером Абадић и Горданом Биговић припремили су четири приредбе, од којих су две већ одржане.

Слоган приредбе у Вићенци је био цитат светосавске химне - Да живимо сви у слози.

Гости су били амбасадор Републике Србије у Ватикану Мирко Јелић, директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић и помоћник директора Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Вукман Крвокућа.

Приредба је посвећена хлебу и симболици коју има у важним хришћанским догађајима - рођењу, венчању, крсној слави... Представу су извели 25. јануара ученици три наставна пункта - Вићенце, Басана и Торија. Важно је поменути да се први пут славски колач секао у просторијама допунске наставе на српском језику у северној Италији.

Свечана литургија одржана је 26. јануара у Цркви Св. Луке у Вићенци након које су сви ученици извели програм посвећен нашем великом просветитељу. Поред поменутих гостију литургији и приредби су присуствовали почасни конзул РС у Италији Лорета Бађо, као и представници католичке цркве.

Предстојећег викенда светосавска приредба биће одржана у Валдању и Арзињану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи