Србија и дијаспора на пословној конференцији

Пословна конференција - Србија и дијаспора одржана је у Београду, а на отварању скупа говорио је премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Учествовали су бројни српски привредници који живе у Немачкој, САД, Аустралији, Француској, Русији, Канади, Аустрији...

Скуп је у име организатора отворила Славка Драшковић, директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а представницима дијаспоре се, у свечаном делу седнице обратио Ивица Дачић, председник Владе Републике Србије. Он је напоменуо да у дијаспори, баш као и у домовини не постоји јединство Срба. Посебно је нагласио да их, без обзира на бројност у неким земљама, не среће на политички битним тачкама.

„Срби данас у свету не представљају никакав фактор. Ни Србија као земља, нити Срби као наша дијаспора која тамо има своје представнике. То вам говорим јер нисам срео ниједног Србина у политичким структурама широм света где год сам био. Али сам зато сретао муслимане, Албанце, Бошњаке, Хрвате...а нас има више него њих. Хајде да се онда организујемо", рекао је Ивица Дачић.

Председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић сматра да без бројнијег учешћа Срба на аустријским изборима неће бити ни значајнијег политичког ангажовања нашег народа у Аустрији. На овом скупу је поновљено да из иностранства стижу дознаке од готово 14 процената бруто националног дохотка, али да 90 одсто тих средстава оде у потошњу а само 10 одсто за инвестиције.

„Неспорно је да локална заједница у пројекцији свог развоја може да рачуна на своју дијаспору, која је велики ресурс капитала и знања. Међутим, неопходно је да однос локалне заједнице према дијаспори буде организован, да буде заснован на јасно утврђеним циљевима и повезаности локалних привредних субјеката са свим постојећим центрима знања", рекао је Дачић.

„Удружење привредника српске дијаспоре има циљ да окупи све привредне и утицајне људе из света, из Америке, Немачке, Француске, Русије, Белгије, Аустрије да створимо једну независну асоцијацију која би временом, за 3 до 5 година имала око 20000 чланова. Сама чланарина би у почетку била симболична, око 200 евра, а касније би она прешла у 1000 или 2000 евра, а то би био велики капитал. Из те асоцијације би инвестирали мала и средња предузећа са најмањим каматним стопама у Србији", рекао је

Посебан део конференције посвећен је пројектима општина и градова, а потписан је и протокол о сарадњи Крушевца, Ниша, Новог Сада, Врбаса, Ужица, Петровца на Млави са Канцеларијом за дијаспором под слоганом Запослимо Србију. Закључци са конференције говоре о недостатку пријеката за мали бизнис на локалном нивоу, непостојању базе података о успешним српским бизнисмена у иностранству, као и списак оних српских фирми које имају потребу за стручњацима из иностранства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи