Потписан споразум "Запослимо Србију"

Споразум "Запослимо Србију", чији је циљ повезивање дијаспоре са локалним самоуправама, потписан је 23. децембра у оквиру пословне конференције "Србија и дијаспора" у Београду.

Представници градова и општина Крушевац, Ниш, Пожаревац, Ужице, Нови Сад, Петровац на Млави, Неготин, Љубовија и Трстеник и директорка Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором Славка Драшковић потписали су споразум уз присуство представника дијаспоре из више земаља света.

Споразумом је предвиђено да градоначелници понуде добре прилике за инвестирање и стабилан амбијент ослобођен административних препрека, рекла је приликом отварања конференције Драшковић.

Она је навела да је предвиђено да представници општина и сами раде на прикупљању материјала и докумената за дозволе, да их издају у најбржем року, као и да се не уводе нове таксе док је инвестиција у току.

Она је поручила да Влада и локалне власти раде на стварању доброг амбијента за пословање и да чланови дијаспоре могу да буду најбољи покретач бољитка и развоја Србије и амбасадори за поправку имиџа у свету.

Министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић рекао је, поводом потписивања споразума, да је Србија међу земљама које имају највеће регионалне разлике у Европи, али да ће нова регионална политика дати шансу свим регионима и бити усмерена на искоршћавање њихових потенцијала.

Мировић је рекао да ће нова регионална политика коју припрема то министарство бити утврђена националим планом регоналног развоја који ће бити промовисан у наредних неколико месеци.

Он је навео ће у наредном периоду бити финансирани пројекти у циљу јачања регионалне конкурентности, али без уплива политике, на основу јасних економских параметара.

Мировић је истакао да је свестан слабости управе и администрације, као и да недостају принципи управљања у јавној управи и додао да је у припреми неколико закона који ће бити темељ за професионализацију и повећање ефикасности администрације на локалном нивоу.

Министарство ће све капацитете и средства усмерити на стварање услова за нове инвестиицје у локалним самоуправама како би се смањила незапосленост, рекао је Мировић и додао да верује да ће и представници дијаспоре пронаћи шансу у томе.

Градоначелник Крушевца Братислав Гашић рекао је да је повезивање општина са дијаспором једна од карика која је недостајала политичким кормиларима.

Указујући да постоји оправдано неповерење због прошлости, Гашић је рекао да су представници власти доказали да раде одговорно, савесно и поштено.

Идући од националног ка локалном нивоу, желим да као градоначелник Крушевца унапредимо механизме сарадње са дијаспором који су се показали недовољним“, рекао је Гашић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи