Виртуелни матичар за Нишлије у дијаспори

Нишлије у дијаспори којима је потребан документ који издаје локална самоуправа од Нове године моћи ће да га добију поштом у земљи у којој живе, саопштено је у Градској кући Ниша на промоцији виртуелног матичара.

Град Ниш тако ће постати прва локална самоуправа у Србији која ће на овај начин издавати изводе из матичних књига и обављати и остале услуге из свог домена грађанима у иностранству, који више неће морати да документа добијају искључиво лично, на шалтерима, или уз овлашћења трећим лицима.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић рекао је да ће уплата за издавање докумената моћи да се обави картицом, а да ће тражено стићи поштом. Он је навео да да се нада да ће град Ниш бити модел и за друге градове.

Пошто град није могао да има девизни рачун, пројекат је реализован у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом „Југ“ о чему је потписан посебан протокол.

Пројекат је са градом и агенцијом реализовала Канцеларија за сарадњу с дијаспором у Нишу која је отворена у мају ове године.

Како је речено, пројекту ће моћи да се прикључе и остале општине региона са електронском базом података за издавање уверења, као што су изводи из матичних књига, уверења о држављанству и слично.

Канцеларија за дијаспору представила је акције и свој рад у овој години на остваривању контаката с дијаспором.

Шеф канцеларије Тамара Ћирић рекла је да је посебна пажња усмерена на остваривању сарадње у области образовања и науке, културе и спорта, као и привлачењу инвестиција.

Нишка Канцеларија недавно је реализовала и промотивни филм „Ниси сам у свету“ усмерен на нашу дијаспору а који говори о подршци матице нашим људима широм света. Филм, премијерно приказан пред нишком публиком 29. новембра, можете погледати на сајту Канцеларије за сарадњу са дијаспором града Ниша dijasporanis.com/nisi-sam-u-svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи