Божићна радионица у Цириху

Црквена општина Успенија Пресвете Богородице у Цириху, у сусрет божићним празницима, организовала је дружење на коме су се малишани упознали са божићним обичајима и својим другарима на КиМ помогли израдом радова који су изложени на продају.

Црквена општина Успенија Пресвете Богородице у Цириху, у сусрет божићним празницима, окупила је велики број деце из Швајцарске, како би се дружила, упознала српске божићне обичаје и сакупила хуманитарну помоћ за децу са Косова и Метохије, јавља за Програм за дијаспору РТС Драгана Влаисављевић.

Идеја старешина цркве Успенија Пресвете Богородице, била је да децу из расејања упозна са обичајима српског народа на један специфичан начин. Организована је божићна радионица где су деца израђивала свеће од воска. Отац др Мирослав Симијоновић и отац Бранимир Петковић показали су деци различите технике обликовања воштаних свећа и топљења воска. Мајке су помогле деци у прављењу посних пита и колача.

Деца су уживала у дружењу и прављењу ових посластица, уз духовне божићне песаме Божић, Божић благи дан, Витлејеме славни граде, Ој Бадњаче, Бадњаче и друге.

Ови ручно прављени производи, изложени су у црквеним просторијама у недељу после литургије, како би и остали могли да их разгледају и по жељи купе. Истакнуто је да се приход прикупљен куповином божићних свећа, колача и пита, донира деци са КиМ, посредством манастира Драганац са Косовког Поморавља.

Пријатељство и сарадња између оца Илариона, оца Кирила и свештенства православног храма Успенија Пресвете Богородице у Цириху постоји већ дужи период. Старешине манастира Драганац се дужи низ година залажу за заштиту и помоћ српском народу на Косову и Метохији, што чине и данас.

„Овога пута имали смо идеју да објединимо децу из Цириха и шире, како би помогли својим сународницима којима је помоћ неопходна. Деца су се дружила, причала на српском језику, слушала православне песме и правила производе који су сутрадан понуђени на продају. Имамо план да сав зарађен новац пошаљемо манастиру Драганац, који припада епархији Рашко-призренској. Већ дужи период имамо веома добру сарадњу са овим манастиром, а посебно оцем Иларионом и оцем Кирилом. Они су се увек одазивали нашим позивима и донације и прилоге прослеђивали онима којима је помоћ најпотребнија. Срећан сам што ће део божићне радости које ми данас овде можемо да осетимо, осетити и деца са Косова и Метохије", истакао је поводом овог догађаја отац Мирослав Симијоновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи