"Кир Јања" одушевио публику

Ансамбл Народног позоришта у Београду гостовао је у бечком позоришту "Акцент" са представом "Кир Јања", по тексту Јована Стерије Поповића, у режији Егона Савина.

Глумачка екипа Предраг Ејдус, у насловној улози Кир Јање - негативног комичног јунака којег је страст према новцу деформисала, Нада Блам (Јуца), Милена Ђорђевић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима), Србољуб Милин (Петар) и Јово Боснић (Пандур) одушевили су бечку публику.

Ово је било прво гостовање Народног позоришта из Београда у организацији Заједнице српских клубова у Бечу после три године паузе.

Иначе Кир Јања је премијерно изведена још 25. децембра 1992. године и добила је низ значајних награда.

Од 2001. Заједница српских клубова у Бечу у главни град Аустрије, више пута годишње, доводи позоришта из отаџбине.

До сада је бечка публика имала прилике да ужива у 67 представа, а Народно позориште из Београда гостовало је чак у девет наврата.

"Овом представом учвршћујемо добру сарадњу са националним позориштем. Народно позориште ће у наредној години отворити нову сезону", најавио је председник Заједнице српских клубова у Бечу Борислав Капетановић, додајући ће Народно позориште 14. фебруара поново гостовати са представом Огвожђена.

Глумац Предраг Ејдус изразио је велико задовољство како је бечка публика реаговала на представу Кир Јања, коју Народно позориште игра већ дуже од две деценије.

Он је додао да је реакција публике, која је одлично пратила представу, веома занимљива с обзиром да се ради о људима који већ дуже живе ван отаџбине, а у представи се користи архаични језик.

Према његовим речима, у више наврата је бечка публика чак боље пратила ток представе него у Београду.

"То значи да нису изгубили контакт са домовином", констатовао је Ејдус додајући да је представа веома занимљива јер је урађена на основу нетрадиционалног тумачења.

Такође је казао да је веома важно што позоришта из Србије гостују по дијаспори, додајући да је имао прилике да се у више наврата увери да постоји и велико интересовање за представе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи