Фотографијом до Скадра и Дрима

Документарна изложба "Хришћанска духовна и културна баштина на просторима Скадарског језера и Дрима. Путопис у фотографијама" je отворена 17. децембра у Галерији фресака Народног музеја у Београду.

Изложба се реализује у сарадњи са Центром за очување културне баштине Извориште, уз подршку Министарства за дијаспору Републике Србије и помоћ удружења српско - црногорске националне мањине Морача - Розафа из Скадра.

Поставка обухвата фотографије скадарског подручја где се налази велики број цркава и манастира изграђених између 10. и 15. века, у густо распоређеним градовима око Скадарског језера и на рекама Морачи и Бојани.

Међу најзначајнијима су Бенедиктска опатија Светог Сергија и Вакха на Бојани, комплекс који је доста страдао током последњег столећа, а о његовој некадашњој слави данас сведоче два ктиторска натписа која су наручили краљица Јелена Анжујска и њени синови краљеви Милутин и Драгутин.

Једина целовита писана историја источне стране Јадранског мора до краја 12. века је Барски родослов, познат и као Летопис попа Дукљанина, који садржи житије Светог Јована Владимира, првог владара Зете.

Његова престоница је била на обали Скадарског језера, а култ његове личности био је распрострањен по читавом Балкану, што говори о значају ове области у средњовековном контексту, наведено је у саопштењу.

У Народном музеју су истакли да се изложбом настоји да се "укаже на потребу за истраживањем, конзервацијом и рестаурацијом споменика у области Скадра".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи