Фолклораши у Луцерну

Протеклог викенда Културно-уметничко друштво „Никола Тесла“ из Луцерна било је домаћин манифестације "Десети сусрет фолклора луцерн 2013". Домаћини су посетиоцима приредили богат и разнолик програм, у коме су учествовали и гости из Швајцарске и Немачке.

Десете сусрете фолклора у Луцерну отворио је Маринко Вукајловић, председник КУД Никола Тесла, јавља за Програм за дијаспору РТС Драгана Влаисављевић.

„Да култура нема границе показује пример лепог пријатељства и дружења које је успостављено са КУД Дукати из Штутгарта. Нашим драгим гостима није било тешко да пређу далек пут како би се дружили са нама. Част ми је и да се захвалим словачком културно-уметничком друштву из Цириха који ће нам показати игре свог завичаја, које се и не разликују много од наших с обзиром на то да припадамо словенским народима", рекао је Вукајловић.

Десети сусрет фолклораша отворили су домаћини, дечјим ансамблом и Играма Скопске Црне Горе. Затим су се представили гости из Штутгарта, КУД Дукати, друштво са више од шездесет чланова, добитници златне плакете на немачкој смотри фолклора, када су освојили треће место. Овог пута су извели кореографију под називом Игре Босилеграског Крајишта.

Трећи су наступили КУД Завичај из Винтертура са Играма Горње Пчиње. КУД Завичај је основан 2007. године, има више од сто активних и око две стотине повремено активних чланова, добитници су многих награда и учесници многих манифестација.

Посебну пажњу публике су привукли гости ФД Колечко из Цириха. Ово друштво, које постоји већ 45 година представило се Играма из источне Словачке из четири дела. Због великог залагања у очувању традиције и културе словачког народа, ово друштво је добило посебно признање министра спољних послова Словачке.

Играчки део затворио је први ансамбл домаћина, КУД Никола Тесла извођењем кореографије Игре Кобишнице.

„Част ми је што могу да вас поздравим у име Генералног конзулата, и да и овог пута будем са вама. Постоје бројни разлози зашто треба охрабривати децу да уче српски језик и буду део КУД-ова. Конзулат је увек подржавао и увек ће подржавати скупове попут овога, где се деца упознају са обичајима српског народа. Честитам вам јубилеј. Републици Србији импонује да у Швајцарској има представника као што је господин Вукајловић, који професионално води друштво Никола Тесла, а Сусрете фолклора сваке године унапређује", поздравио је присутне вицеконзул ГК Републике Србије у Цириху мр Предраг Мандић након извођачког дела.

Додељена су специјална признања, захвалнице и плакете онима који су заслужни за успехе и резултате овог друштва. Посебна признања, поводом десет година рада додељена су Драгиши Миладиновићу, Драгану и Драгани Бугариновић, Невени Ристић и Бранки Николић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи