Нова Грачаница - зборно место чикашких Срба

Чикашки манастир Нова Грачаница редовно окупља велики број Срба и њихових пријатеља. Завршен је 1984. године, посвећен покрову Пресвете Богородице, а верна је копија косовске Грачанице. Манастирска сала је место где се српски народ често састаје и слави важне породичне датуме.

Манастир Нова Грачаница налази се у северном чикашком насељу Трд лејк. Редовно окупља велики број Срба и њихових пријатеља. Срби у Америци и Чикагу се поносе Новом Грачаницом. Она је на многе начине зборно место јер се у сали манастира редовно прослављају свадбе, крштења, фолклорни фестивали, славе и други догађаји.

Манастирска сала која прима преко 600 посетилаца често је пуна. Манастир Нова Грачаница завршен је 1984. године. Налази се на земљишту величине 20 хектара. Посвећен је покрову Пресвете Богородице и верна је копија косовске Грачанице, али 18 посто већа од ње.

У згради манастирског конака одржава и популарни омладински камп Грачаница. Ту ради и књижара у којој смо разговарали са оцем Милорадом Лончаром, епархијским секретаром.

„Овде људи долазе сваког дана, увек неко улази у храм или долази на гробље где је сахрањено на хиљаде људи, тако да људи искористе прилику када обиђу своје миле и драге, да сврате мало у храм, на молитву и нашу књижару", каже отац Лончар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи