Дијаспора добила канцеларију у Крушевцу

Канцеларија за дијаспору отворена је у Крушевцу. Бавиће се успостављањем сарадње између локалне самоуправе и Крушевљана који живе у иностранству и довођењем нових инвеститора у Расински округ. Зато је један од првих задатака Канцеларије формирање базе података о Србима из тог краја који живе и раде у иностранству.

"У Крушевцу је отворена Канцеларија за дијаспору која ће се бавити успостављањем сарадње између локалне самоуправе и Крушевљана који живе у иностранству, али и довођењем нових инвеститора у Расински округ", рекао је градоначелник Крушевца Братислав Гашић.

Према његовим речима, Крушевац је добио бесповратна средства у износу од 1,3 милиона динара за уређење канцеларије и плату запослених у наредних шест месеци.

Један од првих задатака Канцеларије биће формирање базе података о броју Срба из тог краја који живе и раде у иностранству.

„На територији Крушевца има јако пуно људи који раде у иностранству и наш циљ је да их повежемо, пружимо им одређене услуге и објаснимо зашто је добро да инвестирају у своју земљу", рекао је Гашић и нагласио да сада постоји један поштенији и другачији приступ према дијаспори него раније.

Уочи званичног отварања, Протокол о сарадњи су у име локалне и Канцеларије Владе за дијапоспору и Србе у региону потписали градоначелник Гашић и директорка Канцеларије Владе Славка Драшковић. Потписници су се обавезали на међусобну сарадњу у циљу размене искустава и знања, а једна од обавеза је и реализација и спровођење одговорније и рационалније политике према дијаспори.

Истичући да је Крушевац добро орјентисан према људима који раде ван наше земље и да јако добро сарађује са дијаспором у Москви, директорка Канцеларије Владе за дијаспору Славка Драшковић најавила је за 23. децембар велику конференцију дијаспоре, која ће се одржати у Београду.

„На великој конференцији биће представника свих локалних самоуправа. Изнећемо шта је то што су оне спремне да понуде као олакшице како би дијаспора, која је 90 одсто оријентисана ка свом завичају, дошла и инвестирала", рекла је Драшковић.

Она је објаснила да постоји пројекат Запослимо Србију уз помоћ дијаспоре” и нагласила да је потребно направити одговарајући пословни амбијент на чему управо Канцеларија Владе и ради.

Упитана шта је највећа препрека улагањима и на шта се конкретно Срби у дијаспори који желе да инвестирају жале, Драшковић је рекла да је то администрација, недовољна информисаност, клима за улагање и корупција рекавши и да Влада ради на промени таквог амбијента.

Канцеларија за дијаспору је пре неколико месеци отворена и у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи