Сведочанство за поколења

Срби у Гетеборгу су пре 4 године откупили од протестантске цркве зграду у Кортедали. Та црква се постављањем крста, фресака и иконостаса, од протестантске преобразила у православну, српску. Екипа Програма за дијаспору РТС забележила је чин освећења другог крста и иконостаса, рађеног у Врњачкој Бањи.

Више од тридесет година сањали су Срби у Гетеборгу, Краљевини Шведској, да имају своју цркву, свој дом и центар за окупљање, молитву и дружење. Пре 4 године, удружили су се и откупили од протестантске цркве зграду и имање у Кортедали, месту у Гетеборгу у чијој близини има доста Срба.

Од самог освећења цркве, до данас, наша екипа је бележила како се она, део по део, постављањем крста, фресака и иконостаса, преображава од протестантске у православну, српску цркву.

На дан своје славе, парохијани Српског храма Стефан Дечански у Гетеборгу, овог новембра, предвођени епископом британско-скандинавским Доситејем, присуствовали су светој литургији када је освештан и други крст на куполи и иконостас у њиховом храму, израђен у Србији, у препознатљивој техници, дуборезу српских мајстора.

Жеља Срба који живе у овом делу Скандинавије је да што више тога из Србије донесу и уграде у овај свети храм, који они стварају, а који ће остати као сведочанство за будућа поколења, ко су и одакле су.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи