Јубилеј српског позоришта у Мађарској

Представа "Чудо у Рондели", рађена по тексту Радослава Златана Дорића, премијерно је изведена 6. децембра у Будимпешти, поводом обележавања два века од приказивања прве позоришне представе на српском језику у том граду.

Прва професионална позоришна представа Јоакима Вујића на српском језику, под називом Крешталица изведена је пре 200 година у тадашњој Пешти у позоришту Рондела, а јубилеј је обележен у Мађарском националном театру.

Режисер представе Милан Рус рекао је на конференцији за новинаре да савремено српско позориште ове године слави још један важан јубилеј - 20 година постојања српског позоришта у Мађарској.

"Српско позориште у Мађарској на високом, професионалном нивоу изводи представе на српском и мађарском језику. Ова два јубилеја представљају празник српског, а такође и мађарског грађанског позоришног живота и представа је симбол велике сарадње два народа на позитиван начин", казао је Рус.

Покрајински секретар за културу Слависса Грујић рекао је да је ово значајан јубилеј за српску позоришну сцену, нарочито у тренутку када се за културу не издваја довољно новца.

"Представа која је пре два века изведена у Будимпешти, говори нам о томе да је у оно време постојала добра и квалитетна атмосфера за позориште. Данас када се поставља питање да ли је у овој беспарици култура потребна, одговор је дат управо тада", изјавио је Грујић.

Представу Чудо у Рондели финансирало је Министарство културе Србије.

Јоаким Вујић (1772-1847), српски писац, преводилац, учитељ страних језика, позоришни стваралац, а био је и директор Књажевско-српског театра у Крагујевцу 1835. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи