СДФ забринут због подршке дела Католичке цркве референдуму

Српски демократски форум изражава забринутост због чињенице да се Католичка црква у неким деловима Хрватске институционално укључила у прикупљање потписа за иницијативу расписивања референдума о употреби мањинског језика.

Српски демократски форум (СДФ) забринут је због чињенице да се Католичка црква у неким деловима Хрватске институционално укључила у прикупљање потписа за иницијативу расписивања референдума о употреби мањинског језика и писма и истиче да то одудара од прокламованих ставова папе Фрање који позива на мир, толеранцију и заштиту мањина и слабијих.

Противници ћирилице окупљени око "Стожера (штаба) за одбрану хрватског Вуковара" прикупљају потписе за расписивање рефередума на којем би се грађани изјаснили да ли су за то да се равноправна службена употреба језика и писма остварује на подручју где припадници поједине националне мањине чине најмање половину становнштва, а не као до сада трећину.

СДФ упозорава да би се тим референдумом ограничило право мањина у коришћењу својих језика и писама и поручује да "идеје о ограничавању права рањивих група ни у једном демократском друштву не смеју постати већинске".

"Ако заговорницима тих идеја логистички помажу они који мисле да говоре у име 87 одсто хрватских грађана, таквом друштву прете опасне подјеле и унутрашњи сукоби", упозорава СДФ и подсећа да истакнути представници Католичке цркве "готово увек истичу да хрватско друштво чини 87 одсто католика и у својим наступима полазе од претпоставке да оно што говоре, говоре у име тих 87 одсто грађана".

Како наводи СДФ, сврставање организације која сматра да и у друштвеној и политичкој "арени", а не само у верском смислу, заступа 87 одсто грађана Хрватске, уз оне који би ограничавали права свима који не припадају "њиховој", дакле "већинској групи", мора изазвати "зебњу".

Форум упозорава да Католичка црква тиме доводи у питање веродостојност своје науке, социјалне улоге, али и оданости вредностима екуменизма, пренела је Хина.

СДФ посебно указује на понашање институција Католичке цркве у Истри које отворено подржавају "иницијативу која заговара демократску регресију и ограничавање стечених права једне од друштвених рањивих група".

"Ово активно деловање врха Католичке цркве по питању референдума, такође, побија и саопштење Надбискупског духовног стола од 20. новембра у којем се наводи да је лаж да је кардинал (Јосип) Бозанић исказао противљење двојезичности у Вуковару", наводи СДФ.

Српски демократски форум изражава захвалност истарским локалним властима, јер "јасно показују да је прикупљање потписа за такву иницијативу на јавним местима у овој регионалној заједници, препознатљивој по најразвијенијој демократској политичкој култури у Хрватској, непожељно".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи