Бал у знаку пријатељства

Аустријско-српско друштво организује седамнаести Светосавски бал који се одржава 24. јануара 2014. у Parkhotel Schoenbrunn у Бечу. Бал ће отворити чланови СКУД "Карађорђе" из Беча. Одевени у беле хаљине и тамна одела, плесаће уз Српски квадрил Јохана Штрауса Млађег, у извођењу пијанисткиње Јоване Мисаљевић.

Традиционални Светосавски бал, који је настао као наставак најстарије културне манифестације Срба у Аустрији, по 17. пут окупља пословну, интелектуалну и дипломатску елиту у Бечу, сазнајемо из Аустријско-српског друштва.

Аустријско - српско друштво, које је од Српског центра пре три године преузело организацију бала, организовао је програм на протоколарни и забавни део.

„У церемонији отварања бала кроз музику и игру представиће се уметничке паралеле између Аустрије и грађанске Србије. Истина је да се традиција балова увек повезује са Бечом, али не сме се заборавити да је и Београд половином 19. века обиловао том врстом забаве. На балу који управо припремамо, имаћемо једну новину која ме посебно радује. Наиме, уместо аустријске плесне групе, како је то до сада било, бал ће отворити српска деца, чланови СКУД Карађорђе из Беча. Дебитанткиње и дебитанти, одевени у беле хаљине и тамна одела, плесаће уз Српски квадрил, музички комад Јохана Штрауса Млађег, у извођењу пијанисткиње Јоване Мисаљевић", најављује др Марко Стијаковић, председник Аустријско - српског друштва.

Организатори су одлучили да ће се на балу плесати уз мелодије које ће изводити ансамбл Зоруле из Новог Сада. Биће ту различитих музичких жанрова, од валцера и евергрина, па до хитова поп музике и тамбурашких песама. Посебну боју програму ће дати све популарнији женски бенд Фрајле, такође Новосађанке, а очекују се и нека изненађења.

Поред програма у главној балској дворани Parkhotel Schoenbrunn, у суседној сали омладина Аустријско - српског друштва припрема пригодне садржаје за своје вршњаке. За посетиоце ће бити организована и томбола са мноштвом награда, а комплетан приход намењен је једној аустријској хуманитарној организацији, чије ће име бити накнадно објављено.

Предстојећи Светосавски бал организује се у знак пријатељства аустријског и српског народа.

„У 19. веку, кад је кнез Милош Обреновић у Бечу организовао српске балове, пријатељски односи између две земље били су на врхунцу. Онда је уследио век који су обележила два светска рата у којима су Аустрија и Србија биле на супротстављеним странама. У јануару, кад се одржава Светосавски бал, почиње обележавање стогодишњице Великог рата, а обе земље томе поклањају велику пажњу. Аустријско - српско друштво поручује да је завршен век неслагања и ратова. Пријатељство треба да повезује Беч и Београд, а ми ћемо томе дати свој пуни допринос", каже др Марко Стијаковић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи