За Србе се ситуација у Хрватској погоршава

Представници Канцеларије за дијаспору и Србе у региону, СНВ-а из Загреба и избегличких удружења одржали су данас у Београду састанак на коме су разговарали о догађајима у Вуковару и истакли да се ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава.

Наводећи да је данашњи састанак само један у низу које српска влада заједно са организацијама Срба из Хрватске организује у циљу заједничког наступа поводом актуелне ситуације, директорка Канцеларија за дијаспору и Србе у региону Славка Драшковић рекла је да проблема има све више.

"Веома је важно да заједнички наступамо и видимо како да се питања решавају. Једногласно смо се сагласили око тога који су проблеми, да их има све више и да чак и она питања која смо мислили да су решена још увек стоје, а нека нова се отварају попут питања језика и ћириличног писма", рекла је новинарима Драшковић.

"Било је рећи да се, уопште, ситуација у Хрватској у односу на Србе погоршава и наравно да нисмо могли да избегнемо ни да разговарамо о томе шта се десило јуче (у Вуковару)", рекла је Драшковић.

Она је истакла да догађаји у Вуковару показују "да су проблеми ескалирали и да су се показале две Хрватске - једна која покушава да успостави и оствари права националних мањина и друга која упорно настоји да се закони који гарантују нека основна права мењају".

"Били смо у сталном контакту са представницима Срба у Вуковару. Један већи део Срба је отишао јуче из града због тога што нису знали шта да очекују. Напустили су град због великих тензија", рекла је Драшковић.

Наводећи да у Вуковару јуче није било инцидената, она је навела да је у једном од околних села на српској цркви написано слово "U".

Она је истакла и да су на данашњем састанку покренуте и друге теме, као и да се разговарало о томе који ће се горући проблеми прво решавати.

"И данас је једно од основних питања било оно које се тиче избеглих и прогнаних, станарских права, новог закона који се спрема о пребивалишту у Хрватској, а који може да представља велики проблем, али морамо решавати једно по једно питање. Ова хитна ситуација, насиље и хајка, то је најпрече да се заустави, али то не сме да нас стопира да се решавају и сва друга", рекла је Драшковић.

Народни посланик и председник Коалиције удружења избеглица из Хрватске Миодраг Линта рекао је да "стотине прогнаних и изгнаних Срба из Хрватске и бројни други оштећени грађани траже да се коначно, 18. година од завршетка рата, реше њихови бројни проблеми".

"Тражимо да се у пракси, а не само декларативно поштује национални и културни идентитет Срба у Хрватској", рекао је Линта и позвао Владу Србије да покрене стални дијалог са Владом Хрватске, односно да се активира постојећих шест међудржавних мисија и радних група за нестала лица, ратне злочине, питање пензија, националних мањина, повратак културних добара и питање граница.

Он је позвао Владу Хрватске да спроведе Устав и закон о правима националних мањина који гарантује двојезичност, пропорциналну заступљеност Срба у органима државне управе, полицији и правосуђу.

"Такође, позивамо Владу Хрватске да уклони све дискриминаторске одредбе које постоје у низу закона, а које су против остваривања права како Срба у Хрватској, тако и избеглих и прогнаних Срба из Хрватске који живе широм света", рекао је Линта.

Он је апеловао на ЕУ, Савет Европе и друге међународне организације да јавно осуде антисрпску кампању која, како тврди, већ месецима траје у Хрватској.

Састанку је, између осталих, присуствовао и заменик председника Српског народног већа Саша Милошевић који је навео да је на Скупштини народног већа више од 1.700 већника из свих делова Хрватске усвојило важан документ - декларацију која ће бити упућена владама Србије и Хрватске, али и међународној заједници. У декларацији су предлози и захтеви како да се решавају преостала мањинска и избегличка питања.

"Говорили смо и о дешавањима која се задњих недеља и месеци убрзавају у Хрватској. Имамо повишен степен говора мржње, јавља се извесна стрепња међу Србима", рекао је Милошевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи