Протест Срба у Шведској

Савез Срба у Шведској упутио је писмо шведским властима и медијима у коме се противи учешћу бившег официра ЈНА и касније бригадног генерала Армије Републике Босне и Херцеговине Јована Дивјака на скупу у шведском парламенту на тему помирења народа у БиХ.

Дивјак се од 1992. налази на Интерполовој потерници Републике Србије и терети да је одговоран за масакр у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године.

Јован Дивјак би требало да дође у Шведску на позив државног секретара Министарства за интеграције Јасенка Селимовића, на чије антисрпско деловање је Савез у октобру указао у писму упућеном шведској влади. Планирано је да Дивјак 23. новембра учествује на семинару у шведском парламенту на тему помирења народа у Босни и Херцеговини, стоји у писму Савеза.

Јован Дивјак је био ухапшен 3. марта 2011. на аеродрому у Бечу на основу Интерполове потернице коју је расписала Република Србија по којој се терети да је одговоран за масакр у Добровољачкој улици. Дивјак је пуштен из затвора и до данас против њега нема оптужнице.

Дивјак је 25. априла 2010. признао да је у Добровољачкој улици 1992. извршен злочин. 

"Дакле, 23. новембра у сали шведског парламента можете присуствовати семинару на коме ће један бошњачки националиста и један бошњачки ратни генерал говорити о помирењу у Босни и Херцеговини и то без присуства осталих страна у конфликту. Крајње неукусно чак и за шведска демократска схватања", истиче се у писму Савеза Срба у Шведској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи