"Просвјета" угостила Славомира Гвозденовића

У оквиру активности обележавања 120 година од рођења Милоша Црњанског, СПКД "Просвјета" у Бечу је протеклог викенда организовала књижевно вече и сусрете са познатим песником, преводиоцем и педагогом из Темишвара, др Славомиром Гвозденовићем.

Књижевној вечери, која је одржана у сали цркве Светог Саве у Бечу, присуствовали су бројни љубитељи књижевности. Госта, Славомира Гвозденовића и публику, поздравили су протојереј Петар Пантић, архијерејски намесник за Аустрију, Горан Брадић, заменик амбасадора Републике Србије у Бечу и проф. Срђан Мијалковић, председник Просвјете, јавља Просвјетина служба за информисање.

Вечери је присуствовао и Стане Рибић, председник Савеза Срба Словачке, велики пријатељ Просвјете. Програм је водила проф. Светлана Матић, члан УО Просвјете, а за музички део вечери се побринуо проф. Петар Максимовић. 

Више од два сата, публика је уживала у стиховима песника, који је отвореног срца и међу пријатељима, како је сам рекао, провео присутне кроз своје плодно стваралаштво. Осим уживања у поезији, др Гвозденовић је присутнима приуштио и увид у функционисање и деловање српске заједнице у Румунији, која, иако није толико бројна (Срба има око 18000) изузетно је активна и организована.

Главна тема је било подсећање на Милоша Црњанског, некада бечког студента, који је своје детињство и школовање провео управо у Темишвару, кога је јако волео и који је битно утицао на његово дело. Песме из књиге др Гвозденовића Црњански у Темишвару чиниле су централни део вечери, надахнуто исказане и потцртане многим детаљима и анегдотама о животу које је аутор зналачки приповедао.

Вече је завршено разговором са публиком о песниковом делу и раду, анегдотама о Црњанском, али и о активностима и положају српске заједнице у Румунији.

Између осталог је речено да у поређењу са Србима у Аустрији, наши сународници у Румунији имају многе институције које функционишу - гимназије, школе, културне центре, позориште, Српску кућу, часописе, плодну издавалачку делатност, као и катедру србистике на Западном универзитету у Темишвару, на којој предаје управо др Гвозденовић. Држава Румунија подржава активности српске мањине, како финансијски, тако и организационо.

Вече је имало и хуманитарни карактер, јер је Просвјета, као и више пута до сада, продајом Књиге о Анђели Мике Вацовића и прилозима, организовала прикупљање помоћи за малу Анђелу Алексић која се опоравља од напорне операције срца у Бечу, а тренутно лежи у бечкој болници.

Те вечери и сутрадан, при сусрету са публиком у цркви Успенија Пресвете Богородице у 17. округу, прикупљено је 600 евра који су одмах предати оцу мале Анђеле, Славољубу Алексићу.  Др Гвозденовић је са задовољством приложио прилог од продаје својих књига и пожелео брз опоравак малој Анђели.

Треба поменути да је  8. новембра у просторијама бироа ЕРА-имобилиен Просвјета организовала сусрет др Гвозденовића са српским привредницима, уметницима, као и представницима српских организација у Аустрији, а тема је била међусобна подршка, размена искустава и заједничка сарадња Срба из Аустрије и Срба из Румуније.

Сусрету је присуствовао и шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић, председник Савеза Срба у Аустрији Зоран Алексић, а домаћин вечери је био Зоран Калабић.

Своје вишедеценијско искуство у успешном организовању и јачању положаја српске мањине у Румунији са присутнима је несебично поделио др Гвозденовић, договорена је активна сарадња, а присутни су се сложили да су слога, заједништво и саборност Срба пресудни елементи који могу помоћи да положај нашег народа у расејању, али и матицама буде бољи него што је данас.

Овим Просвјетиним сусретом учињен је значајан корак ка јачању заједништва и веза међу Србима у Аустрији, али и средњој Европи. Са великим успехом сличне сусрете Просвјета је већ организовала са представницима Срба из Мађарске и Словачке, а припремају сусрете и са сународницима из Немачке и Хрватске, јавља Просвјета Аустрија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи