"Извор" из Сент Галена прославио јубилеј

Фолклорно-музичко друштво Извор из Сент Галена прославио је петнаест година постојања и рада на очувању српских обичаја, уметничког наслеђа и богатства народних игара.

Минулог викенда ФМД Извор из швајцарског града Сент Галена прославио је јубилеј - петнаест година постојања и рада. Циљ овог удружења је да окупља омладину, негује и очува српске обичаје, уметничко наслеђе и богатство народне игре у дијаспори, извештава Драгана Влаисављевић за Програм за дијаспору РТС.

Прослави јубилеја придружили су се и гости из Србије и Швајцарске. Гости из Србије су били Културни центар Врбас из Врбаса, док су швајцарске народне игре приказали учесници Трахтен - Фолкгрупа из Госауа (Trachten - Volksgruppe, Gossau).

Програм је био подељен у два дела. Манифестација је отворена песмом „Добар вечер добри људи", а потом је публику поздравио и јубилеј честитао вицеконзул Генералног конзулата РС у Цириху, Предраг Мандић.

„Конзулат је увек подржавао и увек ће подржавати скупове у којима се негује српска традиција и култура. Децу треба охрабривати да се учлањују у оваква друштва, да вежбају и учествују у такмичењима, да упознају вршњаке, посећују Србију и науче српски језик. Како каже слоган овог јубилеја Прошлост памтимо, будућност стварамо, то вам заиста и желим", рекао је Мандић.

Публика је испунила салу до последњег места. Утисак вечери било је извођење песме Море саздаде се црни облак у интерпретацији мушке певачке групе ФМД Извор из Сент Галена. Гости из Врбаса извели су игре - Сарајевско поље, Ибарски Колашин, Што ми је мерак, Игре из Куманова.

Швајцарски гости су извели четири нумере. Обучени у швајцарске народне ношње, присутнима су дочарали како је изгледала некадашња Швајцарска. На крају првог дела, ФМД Извор и КЦ Врбас, обучени у оригиналне ношње, извели су Орачки бал и тиме публику подигли на ноге.

Председник ФМД Извор, Гроздо Ристовић, истакао је да је срећан поводом овог јубилеја.

„Друштво је пролазило кроз разне стадијуме и срећан сам што је овако бројно и успешно. Драго ми је што су на прослави јубилеја учествовали гости из Србије, али и гости из Швајцарске. Није лако успоставити сарадњу са швајцарским клубовима, јер их има све мање, али ми смо успели у томе. Вечерас ће бити приказане различите културе и надам се да ће публика уживати", истакао је Ристовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи