Српски фестивал у Мерилвилу

У Савезној америчкој држави Индијани, у Мерилвилу, одржан је двадесет трећи Српски фестивал. Поред традиционалне музике и гастономских специјалитета, посетиоци су имали прилику и да погледају изложбу о Николи Тесли. Ову тродневну манифестацију је посетило око 10000 људи.

Поред српске музике и гастрономских специјалитета, посетиоци су могли да уживају у изложби о Николи Тесли. Испред музеја је изложен и аутомобил Тесла, тако да су многи дошли да виде фотографије, експонате и друге детаље из живота нашег великог научника, рекао је домаћин манифестације, отац Марко Матић.

„Деца имају игралиште, а можемо се похвалити и одличном пекаром, због чијих производа-штрудли, пита... долазе и Американци", каже отац Марко.

Ово је прилика, не само да се Срби забаве, већ и да се и Американцима представи српска култура, традиција, као и српски гастрономски специјалитети.

„Ми сваке године отварамо и наш храм за посетиоце који показују домаћини, а то је и прилика да се и комшије упознају, не само са храном, већ и са нашом вером и традицијом. Парохија је основана 1914. године, а ова црква је саграђена 1990, освећена 1991, а ово је њена четврта локација.

Када је црква почињала са животом и радом, 1910. године се формирала група досељеника која је хтела да изгради цркву и школу за своју децу. Али, пошто су сви мислили да су дошли у Америку привремено, било је отпора. Али, после 4 године, када је дошло до потребе да се млади крштавају, венчавају, кренуло се са градњом цркве. И све је ишло добро до тренутка када је требало да се договоре коме ће црква бити посвећена. Ту је дошло до расправе. Неки су хтели да црква буде посвећена Светом великомученику Георгију, Светом Николи или Светом Јовану. Свако је желео да његова слава буде и слава цркве.

И пошто нису могли да се договоре, питали су једног ученог човека, Јову Поповића, који је за време расправе ћутао, шта он мисли. Рекао је да није лепо да поред толико српских светитеља  бирамо неке друге. Следеће недеље, на новој седници, сви су једногласно одлучили да црква буде посвећена српском светитељу Сави.

Следеће године ћемо славити стогодишњицу Парохије. Она је била жила куцавица преко које је много породица дошло не само на просторе средње Америке, већ и западне Америке, све до Калифорније. Трбухом за крухом, Срби су најпре долазили у околину Чикага, па настављали све до Калифорније", рекао је отац Матић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи