Уз читање се расте

У Вићенци и околини овог италијанског града живи око 15000 Срба. Више од две стотина ученика похађа наставу на српском језику, коју отежава недостатак наставних средства. Оливера Абадић, наставник разредне наставе, апелује на људе добре воље да им помогну.

У Вићенци већ три године постоји школа на српском језику коју похађа 206 ученика из тог града и околних места - Скија, Валдања, Тори ди Квартезола, Арзињана, Басана дел Грапа...

Ученици су деца основношколског узраста, која једном недељно похађају часове на којима уче српски језик и књижевност, и упознају са историјом, културом и традицијом српског народа. Настава се одвија у поподневним сатима, а суботом и недељом током целог дана. Постоји и издвојена група од 20 ученика у Роверету, али настава због даљине и преоптерећености још није почела.

„Основна мисија и визија наше школе је да се српска деца, када се врате у Србију, укључе у редован систем образовања и наставе школовање на матерњем језику без тешкоћа у разумевању градива", каже за Програм за дијаспору РТС Оливера Абадић, наставница разредне наставе која је у Вићенци око два месеца.

Основни проблем је недостатак наставног материјала, који покушавају да превазиђу уз помоћ успешних српских привредника, што ипак није довољно.

„Од наставног материјала немамо ништа и овде сам се подсетила како изгледа радовати се свакој новој лопти, малој табли, старим лектирама... Нисмо ни свесни како изгледа када ничег нема.

Зато молим и апелујем на све људе добре воље који живе у другим земљама да нам помогну да нам деца науче ћирилицу, да се не стиде што не знају да говоре српски језик када се врате у Србију, да се не стиде што не могу да прочитају називе улица или да разговарају са вршњацима.

Не стидимо се тога ко смо и одакле смо, а никада не треба ни заборавити да се уз читање расте", нагласила је Оливера Абадић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи