Српски филм у Аустралији

Тринаести Српски филмски фестивал у Аустралији је почео 17. октобра у Сиднеју, а завршиће се 17. новембра у Перту, у Фриментлу. Овај „филмски караван", који је тренутно у Мелбурну, после две недеље наставља пут за Аделаид. Публика ће моћи да види седам филмова новије српске продукције.

У Сиднејском филмском граду у Мури парку свечано је отворен 13. Фестивал српског филма у Аустралији. Ова традиционална и веома популарна манифестација у српској заједници сваке године крстари Аустралијом уздуж и попреко, а само отварање ове манифестације један је од најзначајнијих догађаја током године у српској заједници.

Фестивал је отворио филм Лед, дебитантско остварење Јелене Бајић-Јочић. Реч је о породичној драми смештеној на српском селу, седамдесетих година прошлог века у време Титове Југославије.

Поред филма Лед, биће приказано и још седам филмских остварења која су обележила српску продукцију у протеклих годину дана и то Албертов пут Предрага Бамбића, Фалсификатор Горана Марковића, Скидање Косте Ђорђевића, Мамарош Момчила Мрдаковића, Вир Бојана Косовчевића, Пут ружама посут Марка Новаковића и Смрт човека на Балкану Мирослава Момчиловића.

„Ово је један од важнијих културних догађаја који се дешава на овим просторима. Сваке похвале органитазорима фестивала који има и подршку Републике Србије. Он траје већ 13 година што је дуг период с обзиром на то да је етнички фестивал. Управо смо добили позив из парламента Јужног Велса, где је један од чланова парламента замолио да се напише резиме о фестивалу и надамо се да ће ускоро бити презентован у самом парламенту Јужног Велса", рекла је за РТС Милица Козлина, секретар Српског филмског фестивала у Аустралији.

Гости фестивала су Олга Одановић глумица из филма Лед, Оливера Шарановић, сценариста филма Пут посут ружама и Наташа Дракулић, драматург истог филма и уредник Школског програма РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи