Скуп о очувању и заштити наслеђа Србије у свету

Дводневна међународна конференција о очувању и заштити културно-историјског наслеђа Србије у иностранству одржана је у Београду са основном идејом да на једном месту окупи што више институција које се баве овом проблематиком.

"Право Србије је да кроз међународну културну сарадњу и дипломатију захтева признавање свих благодети у области заштите и очувања културне баштине у иностранству као саставног дела њеног националног идентитета", рекао је на отварању скупа директор Института за међународну политику и привреду Душко Димитријевић.

Конференцију, пету по реду, организују Институт, београдски Централни институт за конзервацију и Етнографски музеј Београд, а сарадник Института др Видоје Голубовић указао је на задатак да све што спада у ову категорију наслеђа буде на евиденцији, у каталозима и да се све надлежне институције у Србији нађу на једном месту.

"Немам довољно сазнања зашто је то разједињено, зашто толико министарстава има одељења за међународну културну сарадњу", упитао је Голубовић.

Наводећи да се укупна дешавања у држави одражавају и на овај проблем, Голубовић је истакао да има пуно и неразумевања.

"Често не разумемо шта то значи ако је неко одавде потекао па у свету направио нешто што припада категорији културног наслеђа. Не би требало да питамо ко је власник, него чија је идеја, ко је то направио, сачувао", рекао је Голубовић.

Голубовић је нагласио да имамо пуно непокретног и покретног културног наслеђа и питање је, да је остало у Србији, да ли би било сачувано. Сада је веома важно да то стално приказујемо без обзира на то где се налази и истакао да је ово веома важно питање и да, на пример, не треба заборавити шта је православна црква радила у Јужној и Северној Америци и шта је сачувано.

Тако и у Пољској где се налази православни манастир, не знамо колико људи за то зна, као и цркву у земљи у Аустралији, све је потекло од људи са овог поднебља, који су тамо сачували свој идентитет, истакао је Голубовић.

Током конференције чији се један део одржавао у Централном институту за конзервацију, теме су биле дипломатија и културно-историјско наслеђе Србије у иностранству, непознати српски писци у америчком расејању, сукцесија и положај српске мањине у Хрватској, као и споменик краљу Петру Другом Карађорђевићу у Бијељини.

Било је речи и о Цркви Богородице београдске из 1523. у Београдској махали у Цариграду, српским војничким гробљима и спомен обележјима на простору Подрињско-романијске регије из септембра, октобра 1914, Спомен обележју на Српском војничком гробљу у Тунису и друго.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи