"Просвјетине" новембарске активности

СПКД "Просвјета" из Беча у новембру организује Духовне разговоре са темом "Милунка Савић - једна српска прича". Књижевно вече биће посвећено поетици др Славомира Гвозденовића, а биће представљене и књиге Жељка Драгића и Дарка Маркова.

У просторијама цркве Светог Саве у Бечу, 2. новембра одржаће се нови Духовни разговори са темом Милунка Савић - једна српска прича. Уводничари ће бити историчари-докторанти Марко Сарић и Дејан Сегић. Духовни разговори се редовно одржавају сваке прве суботе у месецу.

У оквиру програма Представљамо дела и ауторе српске књижевности у просторијама цркве Светог Саве 9. новембра биће одржано књижевно вече др Славомира Гвозденовића, члана Савеза писаца Румуније и почасног члана Удружења књижевника Србије. Члан је и Удружења књижевника Српске и суоснивач Вукове задужбине, као и сарадник Матице српске. Ове године му је припала међународна награда Бранко Радичевић. Преводи српску и румунску поезију и превођен је на десетак језика. Главни је уредник часописа Књижевни живот у Темишвару. Српски је посланик у Парламенту Румуније у периоду од 1992. до 2008. све до данас... Године 1998, поводом организовања првог Скупа српских националних мањина Европе у Темишвару, добио је од Светске српске заједнице Медаљу части и родољубља. За своју ангажованост на пољу културе награђен је Орденом за заслуге у култури председника Румуније и Орденом Вук Караџић председника Србије и Црне Горе. За друштвену и политичку ангажованост добио је националну награду Слободан Јовановић, коју додељује Влада Републике Србије. Био је председник Скупштине дијаспоре и Срба у региону.

Промоција књиге историчара Жељка Драгића Путовање у вечност-70 година кладовског транспорта, биће одржана 23. новембра у галерији Хајнрих у шеснаестом бечком округу.

Књига је потресно сведочанство о безизлазној ситуацији у којој су се нашли аустријски Јевреји од 1938. године до избијања Другог светског рата. Обесправљени и угњетавани од стране национал-социјалиста, око хиљаду Јевреја покушало је крајем 1939. године да Дунавом пребегне из Беча за Палестину, како би тамо започели нови живот. На жалост, њихова судбина је била другачија...

СПКД Просвјета организује и промоцију књиге Дарка Маркова Сумрак у бечком хаустору 2 (баба Боска) 29. новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи