Незванично - милион мање

Прве незваничне и прелиминарне процене резултата пописа становништва у БиХ, одржаног од 1. до 15. октобра, показују да у Босни и Херцеговини живи између 3,7 и 3,8 милиона становника, знатно мање него 1991. када је обављен последњи попис.

Република Српска има између 1,2 и 1,4 милиона становника, Дистрикт Брчко нешто мање од 100000, док у Федерацији БиХ (ФБиХ) живи између 2,3 и 2,4 милиона становника.

Према информацијама које је "Дневни аваз" добио из извора блиских Агенцији за статистику БиХ, детаљнији подаци о националној структури биће доступни касније.

Подаци пописа и они о природном прираштају показују да у БиХ живи милион људи мање него што би их било да није било рата.

Ове бројке, међутим, тек треба да буду потврђене контролном анкетом и званичним резултатима, али се, према писању "Аваза", не очекују већа одступања.

У Фондацији "Попис 2013", која од почетка прати активности на попису становништва, истичу да ће, имајући у виду квалитетну техничку припрему овог пројекта, и пре рока од три месеца бити доступни тачни подаци.

Мирсада Адембеговић, портпарол Агенције за статистику БиХ, казала је да прелиминарне и валидне податке може да објави само Агенција и да ће то учинити у законском року - три месеца од завршетка пописа.

"Ако то буде раније, свакако ће бити јавно и званично. Не постоји могућност да сада постоје неки званични подаци. Знали смо да ће бити различитих калкулација, па смо и раније наглашавали да ће прве поуздане податке објавити Агенција", казала је Адембеговићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи