Обележавање Кумановске битке

Одавањем почасти и полагањем венаца код споменика победе Српске војске на брду Зебрњак код Куманова 27. октобра се обележава 101. годишњица Кумановске битке. То је била најзначајнија битка Првог балканског рата, када је српска војска победила тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Како је саопштио Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, код споменика победе Српске војске на брду Зебрњак код Куманова, одржава се церемонија одавања почасти, полагања венаца, протоколарна обраћања, као и уметнички програм.

Организатор церемоније је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Ловорове венце у име Владе Србије положиће државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Негован Станковић, у име Министарства Одбране и Војске Србије војни изасланик амбасаде Србије у Скопљу, представници Владе Републике Македоније и представници бројних удружења грађана опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Уметнички програм реализује "Удружење сценских уметника, стручњака и сарадника у култури Србије" из Београда.

У програму учествовују глумци Гојко Балетић, Небојша Кундачина и Ива Стефановић, а редитељ је Јован Ристић по драмском тексту Милована Витезовића.

Учествује Октет из Београда на челу са диригентом Ђорђем Стефановићем.

Церемонија одавања почасти, полагања венаца, протоколарна обраћања, као и уметнички програм, почеће 27. октобра у 11 часова.

Најзначајнија битка Првог балканског рата одиграла се у кумановској долини 21. и 22. октобра 1912. године. Српска војска победила је тада надмоћније турске трупе и после више од пет векова донела слободу старим средњовековним српским областима.

Споменик кумановским јунацима првобитно висок преко 48 метара, рад истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, подигнут је 1937. године да би свега пет година касније био већим делом уништен од стране бугарских окупационих трупа.

У крипти споменика положени су посмртни остаци више стотина српских јунака страдалих у Кумановској бици, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи