Дианa Будисављевић - хуманост за памћење

Леонарду Рашици, праунуку Дијане Будисављевић, Аустријанке која је спасила 12000 већином српске деце из усташких логора током Другог светског рата, председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је плакету Владе са амблемом РС.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је плакету Владе са амблемом РС Леонарду Рашици, праунуку Дијане Будисављевић, Аустријанке која је спасила 12.000 већином српске деце из Јасеновца и других усташких логора током Другог светског рата.

Цвијановић и Рашица разговарали су и о предлогу да Бањалука добије улицу Дијане Будисављевић, саопштено је из Бироа владе РС за односе с јавношћу.

Рашица је допутовао из Бразила, где живи с породицом, а наредних месец дана провешће у Србији, РС и Хрватској, где ће разговарати с преживелим логорашима.

На основу њихових сведочења и свог истраживања, Рашица намерава да у Бразилу објави књигу о животу Дијане Будисављевић.

Деца коју је она спасавала била су углавном српске националности, са Кордуна, Козаре и из Крајине, и њена акција је била једна од најтежих и, по броју спасених, једна од најобимнијих хуманитарних акција у Другом светском рату, пренели су бањалучки медији.

Председник Србије Томислав Николић уручиће Леонарду Рашици Златну медаљу за храброст Милош Обилић, којом Србија постхумно одаје почаст делу Диане Будисављевић.

Недавно је Српска православна црква уручила Рашици Орден царице Милице за херојски чин његове прабаке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи