Уметност Србије и Балкана у Швајцарској

Фестивал балканске уметности "Culturescapes Balkan" држава се у Швајцарској од 19. октобра до 12. децембра, а у више од три стотине програма учествује око четири стотине уметника балканских земаља, међу којима око осамдесет из Србије.

Истовремено, у Београду, Новом Саду и градовима Балкана је организован програм Swiss Culturescapes у којем ће бити представљена швајцарска уметничка сцена и уметници из Швајцарске, рекли су органитзатори на конференцији за новинаре.

Амбасадор Швајцарске у Београду Жан Данијел Рух је рекао да су два фестивалска програма значајна због додатног јачања културне и политичке сарадње Швајцарске и региона. Према његовим речима, та сарадња већ има висок ниво, јер доста људи из регије Балкана живи у Швајцарској.

"Београд је једна од најатрактивнијих културних сцена у Европи", рекао је Рух и додао да ће уметничка сцена Београда, Србије и других балканских земаља бити представљена у осам градова Швајцарске.

Директор фестивала Јуријан Којман рекао је да ће у Швајцарској представљање уметности Балкана почети у Базелу 19. октобра, а у највећој мери организовано је уз помоћ институција и партнера из Швајцарске.

"Желимо путем овог програма да омогућимо повезивање култура, односно да повежемо културне дисциплине, различита говорна подручја у Швајцарској, а највише институције културе Швајцарске и Балкана", рекао је Којман.

У Београду, програм Swiss Culturescapes и представљање швајцарске уметничке сцене започео је неформално Mats Staub, гостујући уметник Културног центра Град од 20. јула до 20. августа, а јесењу сезону отворио је концерт Хора базелских дечака 12. октобра.

Швајцарски музички дани су отворени 13. октобра, а до 19. октобра на 19 концерата на четири позорнице наступили су швајцарски музичари различитих музичких праваца.

Представљање српске уметничке сцене у Швајцарској започео је визуелни уметник Слободан Стошић који гостује у уметничкој резиденцији у Базелу.

На великој међународној изложби "Meta-matic Reloaded" у базелском музеју Тингуелy биће представљена и поставка За твоје добро Ласерског самита јефтине графике која је премијерно приказана пролетос у Београду.У швајцарским позориштима биће приказан позоришно-политички подухват Они живе београдских драматурга Маје Пелевић и Милана Марковића, као и Хипермнезија босанске редитељке Селме Спахић у продукцији Битеф театра и Хартефакт фондације.

Књижевни фестивал Крокодил из Београда гостује на локалним књижевним сајмовима у Базелу и Цириху, а у Швајцарској ће бити организовани и бројни наступи музичара из Србије, међу којима Бојан З, бенд Кал, група С.А.Р.С, The black panters, Ју група и други.

Програм Culturescapes са седиштем у Базелу швајцарској публици даје увид у савремену уметничку продукцију одређеног културног подручја које карактерише заједнички језик, обичаји или историја.

У протеклих 10 година фестивал је сарађивао са уметницима из Москве, Израела, Кине, Азербејџана, Турске, Румуније, Исланда, Јерменије, Украјине и Гурзије, а представљање уметничке сцене Балкана започето је пре две године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи