Миловану Витезовићу "Богородица Тројеручица"

Светска православна књижевна награда "Богородица Тројеручица", коју додељује Фондација Иванка Милошевић из Чикага за песништво надахнуто православљем, уручена је овогодишњем добитнику Миловану Витезовићу у Српској патријаршији.

Светска православна књижевна награда Богородица Тројеручица, коју додељује Фондација Иванка Милошевић из Чикага за песништво надахнуто православљем, уручена је овогодишњем добитнику Миловану Витезовићу у Српској патријаршији.

Витезовићу су награду уручили Драгица Милошевић, мајка девојчице Иванке Милошевић која је погинула приликом покушаја атентата припадника југословенске тајне службе и њихових сарадника на Николу Кашиковића 1977. године у Чикагу, и изасланик патријарха Иринеја епископ ремезијански Андреј.

Витезовић је у обраћању подсетио на речи француског песника Жака Превера: "Детињство нема отаџбине, оно припада човечанству".

"Деца не могу изван своје судбине и изван свога народа и када страдају народи, највише страдају деца, што је велико зло и што и Библија памти у оба завета", истакао је Витезовић, додајући да су српска деца доживела многе недаће попут данка у крви, албанске Голготе, а да је једна од последњих жртви Другог светског рата и Иванка Милошевић.

Овај песник, есејиста, романописац прочитао је неке од својих песама, а присутни су били у прилици да чују његове стихове које су читали глумци Биљана Ђуровић и Лазар Ристовски.

Музички уметници Јасмина Трумбеташ и Данило Стошић и млада Соња Шкорић отпевали су Витезовићеву песму "Свети Сава" на музику Радета Радивојевића.

Уручујући Витезовићу награду, епископ ремезијански Андреј рекао је да је он својим песмама "отворио многа врата и ујединио целокупно српство и људе добре воље" и пожелео му да "и даље сеје семење доброте у нашој земљи".

Књижевна награда Богородица Тројеручица додељује се од 2001. године за песништво надахнуто православљем.

Овогодишњи добитник награде Витезовић проглашен је на Видовдан у Српској народној библиотеци, задужбини Милуна и Наде Николић у Чикагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи