Децо, знање на видело

Тридесет седми "Дечији квиз знања" и једанаеста "Ревија културе српске деце у Аустрији" у организацији Савеза Срба у Аустрији одржаће се 19. октобра. Домаћин је клуб "Крагујевачки октобар" из Матерсбурга, а овогодишње место одржавања је Културно-конгресни центар у Ајзенштату.

На манифестацији ће учествовати око 300 деце до 12 година старости са територије читаве Аустрије а такмичење ће се одвијати у бројним дисциплинама. У оквиру Квиза знања постоје 4 категорије: опште знање о Аустрији, историја и географија Србије и Републике Српске, српски језик и књижевност и веронаука. Остале такмичарске дисциплине чине Ревију културе, и то: цртање, вајање, имитација или скеч, рецитовање, као и такмичење музичара - инструменталиста и културно - уметничких друштава.

У склопу ревијалног дела програма наступиће музичке групе из региона. Биће изведена и представа Ми деца са станице ЗОО, у извођењу позоришне групе са Академије глуме Папилон из Беча, која својом тематиком даје својеврсни допринос борби против болести зависности.

После дугогодишњих расправа на тему допунске наставе на матерњем језику, иницијатива о реформи тзв. "босанско-хрватско-српског" језика, може бити подржана и на овој манифестацији.

„Манифестација са толико дугом традицијом је част за сваког организатора, али и сразмерно већа обавеза. Улажемо максимум да учесници и посетиоци понесу позитивне утиске, али и користимо изванредну прилику да на делу прикажемо решеност земљака да подрже иницијативу о реформи допунске наставе на босанско-хрватско-српском језику. Дакле, сви они који су тог дана на манифестацији, моћи ће писмено да се изјасне за заједнички циљ, да покажемо да нам је стало да се деци српског порекла, у оквиру наставе матерњег језика понуди српски језик. У циљу међусобног упознавања, зближавања и заједништва позивамо све да буду део ове велике манифестације",  рекао је Зоран Алексић, председник Савеза Срба у Аустрији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи