Балкански филмови одушевили лондонску публику

На највећем европском фестивалу независног филма, лондонском Raindance-у, одржаном од 25. септембра до 6. октобра, филмови са простора бивше Југославије нашли су се међу најгледанијим.

Сврстан међу 50 најбољих светских фестивала независног филма на свету, Raindance је ове године привукао на хиљаде остварења из целог света. Само су се најбољи нашли пред британском публиком.

Током десет дана фестивала британска публика која је напунила сале биоскопа "Вау" на Пикадилију имала је прилику да погледа десетак филмова са простора бившег Балкана.

Од домаће номинације за оскара Горана Паскаљевића "Кад сване дан", преко дебитантског филма редитељке Јелене Бајић Јочић "Лед", до дебитанског остварења младог Бојана Вука Косовчевића "Вир", номинованог за најбољи дебитантски филм фестивала.

„Чини се да публика било где лако препознаје емоцију овог филма. "Лед" успева да врло брзо укључи публику у своју причу" каже редитељка Јелена Бајић Јочић, видно задовољна реакцијама публике на фестивалу.

"Оно што светска публика може да види у филму је противљење типичног српског села према свему модерном. Иако је идеја овог филма потпуно другачија - филм би требало да нас подсети на оне, вероватно заборављене, људске вредности и врлине, исте оне које данас нису високо вредноване у модерном свету, као што су - оданост породици, коренима и пореклу, поштење и част" каже редитељка Бајић Јочић. 

"Халимин пут" хрватског редитеља Арсена Антона Остојића однео је награду најбољег међународног играног филма, а селекција балканских филмова била је најгледанија, одмах иза британских филмских остварења.

"То само објашњава колико је британска публика жељна остварења са наших простора" каже главни селектор остварења са Балкана, Андреја Кметовић.

"Осим Raindance-а, на коме се једном годишње премијерно прикажу остварења са простора бивше Југославије, британска публика ретко добија шансу да погледа остварења са Балкана" каже Кметовић.

За приказивање победничког "Халиминог пута" тражила се карта више, док се филм Горана Паскаљевића "Кад сване дан" нашао на листи препорука Дерека Малколма, једног од најпознатијих британских филмских критичара, објављеној у лондонском "Evening standard"-у.

Одушевљење публике изазвао је и филм "Вир" Вука Бојана Косовчевића, номинованог за најбоље дебитантско остварење. Метафоричну причу о проблемима Београда касних деведесетих година, испричану кроз узбудљиви заплет и уз помоћ одличне графике, која је филм сврстала раме уз раме са дебитантским оставрењима широм света, публика је испратила аплаузом какав, по речима организатора фестивала, добијају само ретки филмови.

"Raindance фестивал је познат по томе што не морате да будете глумац или редитељ да бисте разговарали са глумцима или редитељима. Наша публика је овде због квалитетних остварења и љубави према филму, тиме је и искрена" каже Андреја Кметовић и истиче важност континуитета квалитетних оставрења која већ годинама уназад стижу из Србије и остатка Балкана.

"Наши филмови тешко налазе пут у Великој Британији након премијера. Реакције публике и успех балканских оставрења на овогодишњем Raindance-у међутим показују жељу британске публике за квалитетним остарењима са наших простора. То само значи да, уз јачи маркетинг, балкански филмови овде ипак могу наћи свој пут" рекао је Андреја Кметовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи