Месец српске културе у Мађарској

Овогодишња манифестација Месец српске културе, коју организује Културни и документациони центар Срба у Мађарској под покровитељством Самоуправе Срба у тој земљи, окупила је мноштво стваралаца и других културних посленика из Србије, Мађарске и још десетак европских земаља.

Од средине септембра низале су се позоришне представе, ликовне и фото изложбе, песничке вечери, књижевне промоције и програми духовног карактера.

Једна од најмасовнијих манифестација свакако је био Пештански књижевни омнибус, у коме је своје новије стваралаштво представило двадесетак српских писаца из више европских земаља.

"Скупштина Републике Србије стоји иза једног оваквог пројекта. Одбор за дијаспору и Србе у региону наставиће, заједно са Канцеларијом за дијаспору, Министарством културе и другим организацијама и институцијама, да подржава Самоуправу Срба у Мађарској, Културни и документациони центар и Српске недељне новине, у напорима да и наредних година организују овакве и сличне скупове", каже Александар Чотрић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Србије о оваквим видовима презенације културног стваралаштва.

Љубиша Симић, председник Удружења писаца "Седмица" из Фракфурта напомиње да је у оквиру Месеца српске културе, у Будимпешту дошло седморо песника из Франкфурта.

"Наша сарадња траје три године. Прошле године смо имали и изложбу радова наше академске сликарке Споменке Алечковић, док су ове године поред писаца присутни и други уметници из Франкфурта", каже Симић.

У оквиру Месеца српске културе у Мађарској, представљена је и недавно објављена Антологија српског песништва југоисточне Европе.

Приређивач овог издања и познати књижевник из Темишвара, Славомир Гвозденовић, каже да је селекција била строга јер је у питању антологија каква до сада није виђена.

"Верујем да сам успео у својој намери и драго ми је што сам антологију представио у Будимпешти, на манифестацији Месец српске културе и што сам и ја био путник Пештанског књижевног омнибуса", истиче Гвозденовић.

Иако формало није била саставни део Месеца српске културе, радионица креативног писања Српских недељних новина, која је у Будимпешти одржана у исто време, била је ове јесени водећи едукативни програм српске заједнице у Мађарској.

"Подразумева се да су надахнуће и потреба да се пише пресудни, без обзира о ком књижевном роду је реч. Међутим, чињеница да креативно писање већ од тридесетих година двадесетог века постоји као одређена вештина примењене уметности, јесте разлог што сам од пре пар година, као прозни писац и драматург, почео да водим и овакве курсеве", каже писац "Лагуне" и универзитетски професор Миомир Петровић, који је водио овај семинар.

Месец српске културе завршава се 14. октобра, свечаношћу која ће бити приређена у Амбасади Републике Србије у мађарској престоници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи