"Просвјетине" јесење активности

На програму јесењих активности СПКД "Просвјете" из Беча била је манифестација "Његош у 21. веку", поводом 200 година од песниковог рођења, као и низ предавања о хероини Диани Будисављевић. "Просвјета" наставља са напорима да улица или трг у Бечу добије њено име.

Ове године се навршава двеста година од рођења Његоша, владике, песника, државника, ратника, мудраца и пророка, који је својим кратким животом и великим делом оставио знак и утро пут за све оне којима су речи и мисли нашег језика, исказане невероватном лепотом и дубином, важне и потребне, а СПКД Просвјета се придружила онима који су обележили тај јубилеј. Манифестација је имала наслов Његош у 21. веку и била је одржана у сали храма Св. Саве у Бечу, јавља за Програм за дијаспору РТС прес служба Просвјете.

Уводничар је био Зоран Анђелковић, доајен српских аутора у Бечу и члан Просвјете, која је његову књигу о Његошу представила раније ове године.

Чак и добри познаваоци Његошевог рада и живота могли су сазнати нешто ново, од тренутног односа црногорског режима према традицији великог песника, па до мало познатих детаља из његовог живота. Јединствен је био став да је у делу, али и животу владике и књижевника, неодвојиво његово српство од црногорства и његово црногорство од српства.

Публика је аплаузима поздравила учеснике и разговори о Његошу трајали су до касно у ноћ.

У жељи да отме од заборава Диану Будисављевић, рођену Обексер, Аустријанку из Инсбрука, жену која је спасила више од 12000 српске деце из усташких логора, бечка Просвјета је, као и организација СПО(Ј)И из Инсбрука, пре две године покренула иницијативу да једна улица или трг у Бечу добије њено име.

Са жељом да и шира јавност подржи ту иницијативу, чланови Просвјете су у септембру одржали низ предавања, која су наишла на велико интересовање међу бечким Србима. Предавања су одржана у просторијама свих бечких српских православних храмова уз велику подршку српске православне црквене општине Св. Сава у Бечу, а предавач је био Недељко Савић, члан Управног одбора Просвјете.

Како сазнајемо из Просвјете, ова предавања, како на српском, тако и на немачком језику ће бити настављена.

СПКД Просвјета организује и промоцију књиге Игра ауторке Светлане Матић, 11. октобара у Frauenzentrum EGA, а 12. октобра са пројектом "Мала причаоница" учествује у манифестацији "Наше здравље".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи