Братимљење Скадарлије и Монмартра

Током викенда је у Паризу, у митској четврти Монмартр, прослављена годишњица братимљења између београдске Скадарлије и Републике Монмартр.

Република Монмартр је назив који користе данашњи наследници старих париских боема који су у овом кварту живели али и стварали, маштали и сањарили о животу, љубави и уметности.

Боемске четврти градова које су одолеле хировима времена, и данас у себи окупљају личности привржене вољењу живота и његовом слављењу песмом, вином и месечином.

„Председник" Републике Монмартр, Алан Кокар, бивши је новинар. Један од чланова те владе је професор Сорбоне а сви су боеми који у журној данашњици знају да застану и друже се уз разговор, пиће и музику.

Почетак идеје о братимљењу Скадарлије и Републике Монмартр сеже у шездесете године прошлог века а остварена је 1977. године. Тада су у Паризу бивствовали позоришни критичар, Вук Вучо, први директор југословенског Културно-информативног центра у Паризу, Александар Прља, као и, тада млади, фотограф Милован Цировски који је данас координатор у париском Културном центру Србије.

Цировски је свесрдно радио на обнови светковине прошле и ове године а подршка је стигла од новог амбасадора наше земље у Француској, Рајка Ристића, председника Савеза Срба Француске, Миће Алексића, српских и француских привредника.

На свечаности у виногорју Монмартра, амбасадор Србије у Француској, Рајко Ристић, проглашен је почасним грађанином Републике сликара, песника и боема.

Уручујући амбасадору повељу и медаљу почасног грађанина Републике Монмартр, њен председник, Алан Кокар, подсетио је на дуго и топло пријатељство двеју боемских четврти и читавог српског и француског народа и пожелео да оно потраје и буде још чвршће.

Боемска поворка кретала се улицама Монмартра са тамбурашима и трубачима а на улазу у кафану La Bonne Franquette славило се песмом уз вергл.

Боеми Србије и Француске - до следећег сусрета!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи