Радионица креативног писања у Будимпешти

Једна од акција Српских недељних новина из Будимпеште коју је спровела у циљу очувања и популаризације српског језика је и радионица креативног писања, одржана у Будимпешти. Уметнички руководилац радионице је био писац и професор Миомир Петровић, а учествовало је двадесетак полазника.

Осим што информишу припаднике српске мањине у Мађарској, будимпештанске Српске недељне новине, све чешће организују акције у циљу очувања и популаризације српског језика на тим просторима. Један од таквих пројеката била је и вишендевна радионица креативног писања, одржана у Будимпешти.

Према речима руководиоца овог вида едукације, познатог писца из издавачке куће "Лагуна" и универзитетског професора Миомира Петровића, двадесетак полазника имало је прилику да провери своја размишљања, да кристализује своје идеје и научи нешто о креативном писању, које је само једна степеница ка стварању уметничког дела.

"Свако уметничко дело садржи креативно писање, али иако нас понекад у савременом свету уче другачије, свако креативно писање није нужно и уметничко",  каже Петровић.

Намера организатора била је и да на овај начин мотивишу литерарно надарене припаднике српске заједнице у Мађарској за масовније учешће на књижевном конкурсу Милован Видаковић, за награду коју Српске недељне новине сваке године додељују аутору најбоље кратке приче на српском језику.

"Знајући и пратећи годинама конкурсе за кратку причу и културне делатности Срба у Мађарској, мислим да смо заиста постигли једну врсту сублимације енергија и знања и посветили људе у племениту мисију књижевности", напомиње Миомир Петровић.

Поводом пете годишњице излажења Српских недељних новина, Удружење књижевника Србије донело је одлуку да овај лист и његовог главног уредника Драгана Јаковљевића награди својим високим признањем - Великом плакетом.

"Имао сам част да у име управе Удружења књижевника Србије уручим Велику плакету Српским недељним новинама, поводом пете године излажења под овим именом, због тога што је лист у том протеклом периоду правовремено и објективно информисао српску заједницу у Мађарској о свему значајном што се дешава у овој земљи. У исто време, те новине су доприносиле очувању српског језика и ћириличног писма, као и развијању веза са матичном земљом, укључујући и везе са Удружењем књижевника Србије. Удружење је зато, више него једнодушно, одлучило да овом значајном гласилу додели признање које ће сигурно помоћи да лист и убудуће настави да ради као до сада", рекао је Алексанар Чотрић, члан управе Удружења књижевника Србије након уручења награде у Будимпешти.

Српске недељне новине су, иначе, једино штампано гласило на српском језику у Мађарској, а издаје их Самоуправа Срба у тој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи