СДФ: Одустати од укидања избегличког статуса

Српски демократски форум (СДФ) у Хрватској позвао је хрватску владу и УНХЦР да одустану од укидања избегличког статуса избеглима из Хрватске све док не буду створени предуслови за одржив повратак и док се не покажу барем први резултати спровођења конзистентне јавне политике демографске обнове српске националне заједнице у Хрватској.

Та невладина организација у саопштењу упозорава да се предлогом укидања избегличког статуса настоји ослободити преузетих обавеза, а да проблем и даље није решен.

"Избеглички проблем не може се сматрати решеним у условима кад су се у Хрватску вратили углавном грађани старије доби (просек повратника је 59 година), који више нису радно активни, а велика већина младих се није вратила. Такав процес повратка не може се сматрати одрживим", оцењује СДФ у саопштењу које је потписао њен председник Вељко Џакула.

СДФ сматра да УНХЦР настоји да заврши своје операције у региону, па им је у интересу да затворе избегличко питање у Хрватској, а влада Хрватске настоји да створи привид да су политичке обавезе Хрватске, везане уз регионалну сарадњу и повратак свих избеглих у своје домове, дефинитивно испуњене.

Такође, наводи се, европским државама због растерећења њихових социјалних фондова одговара да се укине избеглички статус. СДФ закључује да су све хрватске Владе до сада промовисале усељавање на штету повратка, те примењивале двоструке стандарде у решавању избегличког питања, укључујући и актуелну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи