Завичај се мора памтити

Јужни Тирол је ових дана постао богатији за још један клуб, који је на иницијативу активиста из Милбацха у северном делу Италије добио назив, Културно-спортско друштво "Завичај" Милбацх - Брунек. То је први српски клуб у овом делу Италије, који ће имати седиште и просторије у градићу Брунеку и окупљати све наше земљаке у овом делу дијаспоре.

Први иницијативни састанак, тачније оснивачки састанак новог клуба одржан је уз подршку Заједнице Срба из Тирола и подршку Савеза Срба Аустрије. Клуб Завичај ће у свом раду и активностима бити усмерен на очување традиције, обичаја и српског идентитета код најмлађих, који су рођени ту, у расејању, извештава за Програм за дијаспору РТС Александар Михаиловић.

„Наш основни циљ је да формирамо клуб који ће пружити могућност да се омладина и деца посвете очувању традиције, обичаја и културе крајева из којих потичемо. Сви ћемо имати задатак да нам деца кроз клуб уче и српски језик, јер за то на северном делу Италије немамо никакве услове. Уједно ми старији активисти као клуб желимо бити од помоћи у заједничкој сарадњи на пројектима САИУПТ - Српско-аустријско-италијанског удружења привредника Тирол у повезивању потенцијалних инвеститора и заинтересованих за сарадњу кроз привредну размену са нашим матицама Србијом и Републиком Српском.

Сваки почетак је тежак, а ми смо у овом делу Италије пионири и на самом почетку, али у сваком случају покушаћемо да на овај начин укажемо на потребу постојања оваквих удружења и клубова у Јужном Тиролу, где у задњих двадесет година није постојао ниједан клуб за овакве активности културног карактера и место где би наши земљаци могли да се друже и кроз дружење допринесу очувању традиције и обичаја, као и помоћи нашим матичним земљама. Успели смо да направимо први корак, а за даље сигурно ће се још чути", рекла је Зора Вујановић, иницијатор оснивачког састанка и сада већ подпреседница КСД Завичај.

Овај састанак је од великог значаја за нашу дијаспору у северној Италији, а доказ за то су и многе поруке подршке. Реакција деце и омладине да ће имати фолклор и разне секције (драмску, литерарну и др.), спортиста да ће имати свој тим и привредника да ће добити прави центар за презентацију српских брендова, довољно говори о још једном корисном потезу наших људи у овом делу дијаспоре. Зато је важно поменути људе који су у прву управу клуба ушли са великом дозом оптимизма - Јаћимовић Милован Паја, Зора Вујановић, Небојша Игњатовић, Жељко Ћеркета, Ивана Станковић, Дрена Арсенић, Даринка Ћулаја, Љиљана Ћеркета и Станко Радановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи