Крај велике хуманитарне акције

Организација Српске дијаспоре "28. јун" је објавила да је контејнер са хуманитарном и медицинском помоћи, дугачак 12 метара и тежак 5 тона, успешно достављен Клиничком центру у Нишу.

Контејнер је пун медицинских добара у вредности од 450 000 америчких долара. Нека од те медицинске помоћи укључује и ЕКГ машине, лекарске столове за преглед, мераче пулса аутоматске мераче крвног притиска као и инхалаторе.

Организација 28. јун је успешно доставила два слична контејнера, Србима у Грачаници јуна 2012. године, али и Србима у Вишеграду фебруара 2013. године. У наредне две недеље 2 додатна контејнера ће стићи у Црну Гору и Србима у Хрватској.

Тиме je завршен историјски хуманитарни подухват Српске земље, српски род - пројекат путем којег је Србима широм Балкана достављено 55 тона хуманитарне помоћи. Овај двогодишњи подухват је уједно и највећи, али и најсвеобухватнији пројекат који је направила српска дијаспора и у којем је учестовавало преко 100 српских заједница широм света.

„Организација 28. јун је успела да оствари нешто што до сад није урађено годинама. Овим путем желим да им се захвалим у име свих људи из Ниша и Србије на њиховој помоћи и да истакнем да се радујем нашој будућој сарадњи", рекао је генерални директор Клиничког центра у Нишу (КЦ) др Зоран Радовановић.

Марија Карличић, координатор организације 28. јун у Нишу рекла је да се након две године, дошло до остварења заједничког сна.

Са великим усхићењем и пуним срцима можемо да саопштимо да је пројекат "Српске земље, српски род", испоруком хумантирне помоћи за КЦ Ниш успешно окончан", рекла је Марија Карличић, координатор организације 28. јун у Нишу.

Пројекат Српске земље, српски род осмишљен је са намером да уједини целокупну српску дијаспору, коју сачињавају Срби из различитих делова Балкана, у заједничкој намери да се достави медицинска и хуманитарна помоћ свим већим регионима.

"Многи од нас из дијаспоре осећамо обавезу да помогнемо нашем народу, а 28. јун је инструмент помоћу којег су се српске заједнице широм света ујединиле како би на што ефикаснији начин испуниле наш заједнички циљ. Саградили смо јаке темеље и радујемо се што смо успели да помогнемо Нишу. Истовремено се надамо да ћемо у будућности успети да помогнемо и другим заједницама", рекао је председник 28.јуна Филипи Филипи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи