Скадарлија на Монмартру

Поводом обновљеног братимљења између Републике Монмартр и Скадарлије прошле године у Београду, Скадарлија ће се 29. септембра представити Парижанима. Планирано је свечано инаугурисање амбасадора Србије у Француској Рајка Ристића у почасног грађанина Републике Монмартр, братимљење ресторана "Шешир мој" и "Bonne Franquette", обраћање витезова вина из Србије и Француске...

На иницијативу Културног центра Србије у Паризу у сарадњи са Савезом Срба у Француској, након вишедеценијског прекида, прошле године je, на радост француских пријатеља из Републике Монтмартр и наше дијаспоре из Француске успешно обновљено братимљење боемских четврти француске и српске престонице -  Монмартра и Скадарлије у Београду.

На састанку у Културном центру  Србије у Паризу, са председником  Републике Монмартр, Аланoм Кокаром и председником Савеза Срба у Француској, Мићом Аексићем, договорено је да се представљање Скадарлије на Монмртру одржи 29. септембра.

У оквиру тог дешавања предвиђено је свечано инаугурисање амбасадора Србије у Француској Рајка Ристића у почасног грађанина Републике Монмартр, представљање ресторана Шешир мој из Београда и братимљење тог угоститељског објекта са рестораном Бон Франкет Монмартр (Bonne Franquette), обраћање витезова вина из Србије и Француске и др.

Планирано је да на ресторану Бон Франкет Монмартр буде постављена месингана спомен плоча у знак традиционалног братимљења Скадарлије и Монмартра, коју би требало да открије домаћин Зоран Милинковић.

Поред гостију из Скадарлије и Републике Монмартр, очекује се присуство представника амбасаде Србије у Паризу и Савеза Срба у Француској.

"Напомињемо да ово  братимљењe, у тренутку када се налазимо на путу ка европским интеграцијама, има изузетан допринос  развијању француско - српских културних веза, поготову  братских односa боемских четврти Париза и Београда. Ваља рећи и да Република Монтмартр показује огромно интересовање у вези са поменутим дешавањима и да су њени представници у потпуности  спремни да традиционално братимљење не прекидају, већ , напротив, побољшају и  унапреде. Самим тим, појачава сe видљивост и присутност Србије у Француској, а Београд сврстава у ред ретких градова који имају привилегију да буду збратимљени са овом угледном  Републиком сликара, музичара и боема, људи од културе и уметности познатих широм света", пише у саопштењу Српског културног центра у Паризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи