Завршени Дани српске културе у Аустралији

Манифестација "Дани српске културе" одржани су од 5. до 15. септембра у четири града Аустралије, Сиднеју, Бризбејну, Мелбурну и Перту. Српска култура, историја и традиција представљене су одржавањем изложби, модних ревија и представа.

Запарложена и непреорана поља српске културе у нашој заједници у Аустралији, као да су постала нормалан крајолик у свести људи на петом континенту, а народ који нема свој језик и културу је народ без корена, без свести о себи, својим прецима и историји. Да ли су у стилу песника Бранка Миљковића изрекли много прејаких речи манифестација која је у недељу завршена буди наду да није све препуштено стихији и да се бар праменови српског културног и историјског прегнућа наћи плодно тле међу нашим људима на Петом континенту и да ће код њих пробудити успавану лепоту читања, писања, сликања, музике...

Дани српске културе у Аустралији су први пут довели вишестране прегаоце из отаџбине на Пети континент. Десет дана манифестација са идентичним садржајем је јездила Аустралијом, а домаћини су били Сиднеј, Бризбејн, Мелбурн и Перт. Читав програм је био подељен у неколико разнолоких сегмената. „Ја певам свој блуз" је назив кабаретске представе аутора и извођача Горана Султановића, коме обилато помаже гитариста Душан Безуха. У свим градовима била је одушевљена овим својеврсним кабаретским бунтом против такозване "пинк културе" и многих промашених вредности последњих година.

Посетиоци су уживали и у модним ревијама српских кратора Марије Иванковић и Драгице Гаврић, изложби слика и икона Гордане Ненадовић Миливојевић. Највише пажње изазвала је путујућа поставка Историјског музеја Србије „Све српске војводе и српско оружје". На изложби је приказано 50 оригиналних експоната и исто толико реплика. Директор Историјског музеја Србије Мирослав Живковић са одушевљењем је причао о пријему на Петом континенту.

Изражавајући жељу да манифестација постане традиционална, Живковић је најавио тематску изложбу приликом гостовања Историјског музеја Србије наредне године на Петом континенту. Изложба ће бити посвећена обележавању стогодишњице Првог светског рата. Познато је колико је Србија жртвовала у том рату, колико је чувених битака за слободу водила и победила. То се не сме заборавити и зато је важно да српска историја и култура увек буду тамо где су Срби. Не смемо дозволити да Срби сазнају своју историју само у Београду, него је битно да се ми покренемо и приближимо ту историју, посебно најмлађима, како би знали ко су и одакле потичу, истиче Живковић.

Дане српске културе у Аустралији организовала је продуцентска кућа Ју некст из Сиднеја у сарадњи са Министарством културе Србије, Матицом исељеника и Историјским музејом Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи